News

CNCD va analiza atacurile la adresa BOR și discriminarea față de catolici. Tăriceanu va fi și el judecat

17.04.2020 | 18:54
CNCD va analiza atacurile la adresa BOR si discriminarea fata de catolici Tariceanu va fi si el judecat
ADVERTISEMENT

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza atacurile la adresa BOR și mai multe plângeri referitoare la discriminarea credincioşilor romano-catolici şi protestanţi.

CNCD va analiza atacurile la adresa BOR și discriminarea față de catolici

Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a spus că a primit mai multe plângeri referitoare la discriminarea credincioşilor romano-catolici şi protestanţi faţă de cei ortodocşi, prin excepţiile de Paşte, dar și că se vor aanaliza atacurile la adresa BOR.

ADVERTISEMENT

Colegiul CNCD va discuta mesajele lui Andrei Caramitru, publicate în 14 aprilie pe Facebook, prin care critică în termeni duri Biserica Ortodoxă Română şi religia ortodoxă, pe care o consideră ”o sectă demonică”.

El a precizat că se va discuta în Colegiul Director şi despre declaraţia liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a scris, pe Facebook, despre Klaus Iohannis: ”Să o lase mai uşor cu ameninţările că nu e Fuhrer ci, încă, Preşedintele României”.

ADVERTISEMENT

CNCD va analiza și postarea rasistă a lui Vladimir Tismăneanu

De asemenea, deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a distribuit, pe Facebook, în 7 aprilie, un mesaj în care făcea referire la răspândirea virusului de către comunitatea romă din România, mesaj pe care ulterior l-a şters.

”A explodat ura în spaţiul public. Mai ales online. M-am așteptat la o Săptămână a Patimilor mult mai liniștită! Cu smerenie”, a afirmat Asztalos Csaba la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Consiliul va analiza şi postarea rasistă a profesorului Vladimir Tismăneanu, din 11 aprilie, care ulterior a fost ştearsă. Pe aceste ultime două cazuri, CNCD a primit patru plângeri.

Ulterior, Tismăneanu şi-a cerut scuze pentru ”meme-ul rasist, nepotrivit şi mai ales jignitor” şi se declara gata să lucreze cu cei care activează în comunitatea romilor pe tema modalităţilor de combatere a urii şi intoleranţei.

ADVERTISEMENT

Scriitorul Mircea Cărtărescu a etichetat postarea cu ciorile drept ”dizgrațioasă”, dar i-a luat apărarea lui Vladimir Tismăneanu în fața valului de critici. Scriitorul susține că detractorii lui Tismăneanu sunt oameni care pretind că dețin adevărul absolut și abia așteaptă greșelile altora.

ADVERTISEMENT