Americanii sunt disperați în încercarea de a recupera medalia de bronz după finala la gimnastică în proba de la sol la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. După o întreagă „telenovelă”, TAS a decis că pe ultima treaptă a podiumului trebuie să urce Ana Maria Bărbosu, reprezentata României, în detrimentul americancei Jordan Chiles. CNN acuză România de conflict de interese.
Ana Maria Bărbosu a obținut medalia de bronz în finala de la sol la JO de la Paris 2024. Gimnasta din România urmează să primească medalia, vineri, în cadrul unui eveniment care va fi organizat pe esplanada Casei Olimpice din București.
În primă fază, Ana Maria Bărbosu a obținut medalia, însă arbitrii au admis contestația lui Jordan Chiles. Gimnasta din SUA le-a depășit în clasament pe Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea, urcând până pe locul 3 și obținând medalia de bronz.
Româncele s-au adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. TAS a decis că americanii au depus contestația după termenul de 1 minut, iar medalia i-a revenit Anei Maria Bărbosu. Jordan Chiles a picat pe 5, în timp ce Sabrina Voinea a încheiat finala la sol pe locul 4.
În cursul zilei de miercuri, 14 august, CNN a publicat un material controversat. Americanii nu concep că Jordan Chiles a pierdut medalia de bronz în finala la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Marea rețea de televiziune americană a lăsat de înțeles că România ar fi protagonista unui conflict de interese.
Implicat ar fi Hamid Gharavi, președintele completului de judecată de la TAS, care a decis că medalia de bronz îi va reveni Anei Maria Bărbosu. CNN a reclamat faptul că Hamid Gharavi „reprezintă de ani de zile interesele românești”.
Hamid Gharavi a fost președintele completului de judecată din care au mai făcut parte Philippe Sands și Song Lu. CNN susține că Hamid Gharavi a reprezentat România în mai multe cazuri juridice de arbitraj de-a lungul ultimilor ani.
CNN a cerut explicații pentru această situație celor de la TAS, însă răspunsul venit de la Lausanne a fost unul categoric. Institutul Național pentru Prevenirea și Rezolvarea Conflictelor a fost prima organizație care a scris despre legăturile dintre Gharavi și România, potrivit publicației din SUA.
„În conformitate cu liniile directoare privind conflictele de interese emise de Asociația Internațională a Avocaților (IBA), CAS nu are niciun motiv să înlăture un arbitru care face o astfel de dezvăluire dacă părțile nu se opun la numirea sa”, a fost răspunsul TAS pentru CNN.
Ultimele căi de atac ale americanilor ar putea fi Curtea Supremă Federală a Elveției și Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Totuși, nu există niciun precedent în acest sens, iar șansele ca decizia TAS să se schimbe sunt infime.