News

CNSAS susține că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității. Guvernatorul BNR ar fi folosit numele de cod „Manole”

15.06.2020 | 23:05
CNSAS sustine ca Mugur Isarescu a fost colaborator al Securitatii Guvernatorul BNR ar fi folosit numele de cod Manole
Mugur Isărescu, vechiul și noul guvernator BNR Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) susține că Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, ar fi fost colaborator al Securității.

Potrivit ziare.com, colegiul CNSAS a aprobat „o notă de constatare” în acest sens și a sesizat Curtea de Apel București.

ADVERTISEMENT

România Liberă susținea în urmă cu trei ani că actualul guvernator BNR ar fi spionat diplomați străini, sub conducerea ofițerilor Unității Militare 0195.

Mugur Isărescu ar fi colaborat cu Securitatea, conform CNSAS

Numele de cod al lui Isărescu ar fi fost „Manole” și s-ar fi aflat în evidențele UM 0195 sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.

ADVERTISEMENT

Instanța va trebui să confirme sau să infirme verdictul Colegiului. „Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de banca și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) – 1 persoană”, este transmis într-un comunicat de presă.

Conform surselor Ziare.com, punctul 3 al comunicatului se referă în mod expres la Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR nu a răspuns solicitării jurnaliștilor de a comenta situația iscată.

ADVERTISEMENT

Mugur Isărescu, „Manole” colaborator cu Securitatea

Mugur Isărescu a fost acuzat în repetate rânduri că ar fi colaborat cu Securitatea, însă nimeni nu a prezentat nicio dovadă în acest sens.

Cu toate acestea, Isărescu a oferit o declarație în 2017, prin care a încercat să se disculpe.

„Activitatea mea de dinainte de ’89 este arhicunoscută. Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială. (…); Institutul avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc.

ADVERTISEMENT

Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu. Având în vedere importanța şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, şi continuă să prezinte interes şi astăzi, întrebările legate de activitatea IEM”, a declarat Isărescu jurnaliștilor de la Jurnalul Național.

CNSAS nu a putut verifica în acel moment colaborarea lui Isărescu cu Securitatea, fiind constrânsă de lege, guvernatorul BNR având o oarecare imunitate în acest sens. Între timp, CNSAS a primit undă verde după ce Parlamentul a modificat legea.

ADVERTISEMENT