News

CNSU a decis oficial: Bucureştiul şi judeţul Ilfov nu vor intra în carantină în ciuda ratei de incidenţă ridicate – Update

CNSU s-a întrunit, vineri, în cadrul unei ședințe pentru a discuta propunerea INSP de carantinare a Capitalei și a județului Ilfov. Raed Arafat a anunțat că nu vor intra în lockdown.
15.10.2021 | 15:44
CNSU a decis oficial Bucurestiul si judetul Ilfov nu vor intra in carantina in ciuda ratei de incidenta ridicate  Update
ADVERTISEMENT
15-10-2021
18:32

CNSU a respins carantinarea Bucureştiului şi a judeţului Ilfov

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis în mod oficial să nu aprobe propunerea INSP de a introduce carantinarea municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov. Instituţia a mai comunicat, vineri seara că a aprobat Hotărârea 87 privind stabilirea măsurilor necesare pentru limitarea răspândirii COVID la nivelul Bucureşti-Ilfov.

Printre prevederile aprobate se numără şi “intensificarea acțiunilor de control privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și aplicarea măsurilor prevăzute de cadrul normativ în vigoare”, precum şi  “analizarea de către Grupul de Suport Tehnico – Științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase pe teritoriul României a situației epidemiologice de la nivelul Municipiului București și județului Ilfov și propunerea de noi măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 pentru activitățile cu risc ridicat de răspândire a bolii”.

De asemenea, s-a mai anunţat şi că 20 de medici din Republica Moldova vor veni în România pentru a-i ajuta pe doctorii de la spitalul modular Leţcani.

15-10-2021
12:44

Bucureştiul şi judeţul Ilfov nu vor intra în carantină

Raed Arafat a spus că se va discuta subiectul carantinării Capitalei și a județului Ilfov cu altă ocazie.

”Urmează să fie subiectul CNSU-ului cu o altă ocazie”, a declarat șeful DSU, după ședința CNSU, unde s-a discutat, printre altele, despre propunerea INSP de carantinare, pentru 14 zile, a Bucureștiului și a județului Ilfov, din cauză că aceste zone au rate de infectare foarte mari.

Vineri, 15 octombrie 2021, rata de incidență în Capitală a ajuns la 15.83 la mia de locuitori, iar în județul Ilfov s-a atins un nou record cu 19, 87/1000.

INSP a venit, joi, cu propunerea de carantinare pentru 14 zile, din cauză că județul Ilfov și Capitala au cele mai mari rate de infectare din țară.

ADVERTISEMENT

Evoluția din ultimele zile a indicelului de infectare în București arată astfel: joi- 15.42, miercuri- 15.1, marți- 14.71, luni- 14.2 În județul Ilfov, rata de infectare a ajuns ultima oară la 16, 1 la mia de locuitori.

Decizia de carantină în București-Ilfov aparține lui Raed Arafat

CNSU a convocat o ședință, deoarece, conform legislației în vigoare, cererea INSP trebuie validată în cel mult două zile. Raed Arafat, șeful DSU, vine cu semnătura finală.

ADVERTISEMENT

”În situația în care măsura vizează două sau mai multe județe învecinate, carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică și cu validarea în termen de cel mult 48 de ore de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență”, potrivit art. 12 alin. 2 din Legea 136/2020.

De asemenea, CNSU va lua o hotărâre referitoare și cele 390 de ventilatoare și cele 27 de milioane de măști, care stau nefolosite în depozitele Unifarm de anul trecut. Ieri (joi-n.r) Unifarm a cerut modificarea OUG nr. 29/2020, pentru ca echipamentele să fie preluate de DSU și livrate către spitale.

ADVERTISEMENT

Ce spune Florin Cîțu despre carantinarea Capitalei și a Ilfovului

Întrebat joi de jurnaliști dacă ia în considerare carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov pentru 14 zile, premierul demis a negat o astfel de intenție.

Însă, el a precizat că se ia în calcul introducerea certificatului verde în toate activitățile economice. De pildă, mersul la magazin s-ar putea face în baza acestui act.

ADVERTISEMENT

”Nu în acest moment. Și anul trecut a fost această discuție și nu a funcționat. Dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului.

Un lucru pe care l-am discutat cu ministrul sănătății este acela de a cere certificatul verde pentru toate activitățile economice în care intrăm în contact cu persoane.

Dacă vrem să avem economia deschisă, ar ajuta foarte mult. Nu am discutat despre a reduce numărul orelor de funcționare în weekend pentru activități economice.

A avea certificat verde pentru orice activitate economică e un pas important, ne gândim la acest lucru”, a declarat Florin Cîțu într-o conferință de presă.

Ce măsuri ar intra în vigoare dacă se introduce carantină în București și Ilfov

Potrivit INSP, măsurile ar trebui să fie următoarele, la reintroducerea carantinei în București și Ilfov:

  • se vor închide restaurantele, excepție fac livrările la domiciliu,
  • slujbe doar în exteriorul lăcașurilor de cult,
  • revenirea la orele online, dar creșele și grădinițile să rămână deschise,
  • saloanele de cosmetică, coafură, vor avea program între 8:00 și 18:00,
  • magazine se vor închide la 20:00,
  • piețe își vor desfășura activitatea între 8:00 și 17:00,
  • nimeni nu intră și nimeni nu iese din localitate fără declarație pe propria răspundere.

Lista cu rata de infectare în fiecare județ al țării

În continuare județul Ilfov are cea mai mare rată de infectare din țară, 19,87 la mia de locuitori, după ce joi a avut 16, 01. După județul Ilfov se situează Teleorman cu 16,14, iar apoi Capitala cu 15,83 la mie. Lista integrală poate fi consultată AICI

ADVERTISEMENT