News
notix pixel id

CNSU, decizie importantă. Cine va suporta toate cheltuielile pentru repatrierea pacienților infectați cu Covid-19

CNSU a transmis cine suportă cheltuielile pentru pacienții cu COVID-19 duși la spitale din străinătate.
23.10.2021 | 22:26
CNSU, decizie importantă. Cine va suporta toate cheltuielile pentru repatrierea pacienților infectați cu Covid-19
CNSU, decizie importantă. Cine va suporta toate cheltuielile pentru repatrierea pacienților infectați cu Covid-19. Sursa foto: mapn.ro
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis sâmbătă că statul român va suporta toate cheltuielile pentru repatrierea pacienților cu forme grave de COVID-19, transferați în străinătate.

Aceștia vor fi aduși în țară pe banii statului, a transmis CNSU.

Deciza se va aplica indiferent dacă este vorba despre repatrierea celor decedați, de pacienți externați ori de pacienți care au nevoie de transport medical, conform știripesurse.

Statul român va suporta toate cheltuielile pentru repatrierea pacienților. Anunțul a fost făcut de CNSU

„Cheltuielile de repatriere pentru persoanele externate presupun asigurarea transportului către România, inclusiv în situația în care se impune ca repatrierea acestora să fie asistată medical.

ADVERTISEMENT

În cazul persoanelor decedate, repatrierea presupune o serie de cheltuieli pe care le efectuează, de regulă, operatorii economici de pompe funebre, la care se pot adăuga și alte cheltuieli conexe care trebuie efectuate în străinătate în scopul îndeplinirii formalităților de repatriere.

În condițiile în care cheltuielile anterior menționate nu pot fi imputate persoanelor transferate sau aparținătorilor, se impune crearea cadrului normativ necesar pentru ca Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare, să fie în măsură să efectueze aceste cheltuieli”, arată CNSU.

ADVERTISEMENT

În cazul persoanelor decedate se impune asigurarea unui sprijin familiei prin acordarea suportului financiar necesar constând în plata cheltuielilor de repatriere a persoanei decedate în străinătate, respectiv pentru asigurarea realizării de către personalul consular al misiunilor diplomatice și oficiilor consulare al formalităților procesului de repatriere.

„Se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare din străinătate, să realizeze formalitățile consulare necesare pentru repatrierea, în România, a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unități spitalicești din străinătate pentru tratamentul infecției cu virusul menționat”, se arată în Hotărârea adoptată de CNSU.

ADVERTISEMENT

În limita fondurilor bugetare aprobate, MAE va asigura:

  • plata cheltuielilor de repatriere pentru transportul persoanelor care au fost externate în urma deciziei medicale de specialitate de la spitalul din străinătate, inclusiv în cazul în care se impune repatrierea asistată medical;
  • plata pentru asigurarea utilităților de primă necesitate pe perioada transportului, cum ar fi: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistență medicală în regim de urgență etc;
  • transportul în România al persoanelor decedate în străinătate;
  • formalitățile specifice întreprinse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României pentru procurarea de documente, care includ acte de stare civilă străine, traduceri, apostilare/supralegalizare, dacă autoritățile străine competente percep anumite taxe sau tarife.

Pentru asigurarea fondurilor necesare vor fi alocate, la nevoie, Ministerului Afacerilor Externe, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri