News

Comitetul Național pentru Situații de Urgențe a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Ce țări se mențin în zona roșie

Comitetul Național pentru Situații de Urgențe (CNSU) a adăugat și Australia pe lista țărilor intrate în zona roșie, mai exact cu risc epidemiologic ridicat. Ce alte măsuri a mai anunțat CNSU.
08.01.2022 | 12:17
Comitetul National pentru Situatii de Urgente a actualizat lista tarilor cu risc epidemiologic ridicat Ce tari se mentin in zona rosie
ADVERTISEMENT

Potrivit ultimului comunicat emis de CNSU (Comitetul Național pentru Situații de Urgențe), Australia a intrat și ea în zona roșie, adică pe lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Australia se alătură astfel Marii Britanii, Germaniei, Franţei, Italiei, Spaniei,Greciei, Turciei, Africii de Sud, Israelului şi Statelor Unite.

În zona galbenă se află Serbia, Emiratele Arabe Unite, Federaţia Rusă şi Columbia, în timp ce în zona verde se regăsesc Ucraina, Coreea de Sud, Republica Moldova, Arabia Saudită, Iran, Egipt, Republica Populară Chineză şi Japonia.

ADVERTISEMENT

Cum ești scutit de carantină dacă vii din Uniunea Europeană

Tot CNSU a anunțat pe 7 ianuarie și reducerea perioadei de carantină, de la 14 la 5 zile, pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile. ca și reducerea perioadei de carantină, de la 14 la 10 zile, pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Pentru UE, Spațiul Economic European sau Elveția, cei care vin din zona verde sau galbenă sunt scutiți de carantină dacă au schemă completă de vaccinare, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Pentru cei din zona roșie, este valabil doar vaccinul sau trecerea prin boală, informează comunicatul oficial CNSU.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sunt scutiți de carantină cei care au test negativ și stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României. Copiii sub 12 ani nu au niciun fel de restricții, iar cei cu vârste între 12 și 16 ani trebuie să aibă test PCR negativ.

Starea de alertă s-a prelungit cu o lună pe teritoriul României

Starea de alertă a fost prelungită în România cu 30 de zile începând cu 8 ianuarie 2022, fiind instituită măsura de protecție sanitară ce constă în purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise.

ADVERTISEMENT

”Reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2”, se specifică în hotărâre.

”Fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise: copiii cu vârsta mai mica de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.

ADVERTISEMENT

Prezentatorii tv și preoții sunt scutiți de la purtarea măștii

Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive”, se amintește în hotărârea numărul 1 a CNSU.

Se păstrează restricțiile în vigoare privind participarea persoanelor la diverse activități pînă la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în localitățile și județele unde incidența este mai mică de 1 la mia de locuitori în ultimele două săptămîni.

ADVERTISEMENT
Tags: