News

Coadă de ambulanțe la Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” din Iași. Medicii caută soluții

Situație critică la Spitalul de Infecțioase "Sfânta Parascheva" din Iași.
10.10.2021 | 16:24
Coada de ambulante la Spitalul de Boli Infectioase Sfanta Parascheva din Iasi Medicii cauta solutii
ADVERTISEMENT

Rata îmbolnăvirilor este în creștere în județul Iași. Medicii încearcă să găsească soluții pentru numărul mare de pacienți infectați care se află în stare gravă.

Duminică, la prânz, în curtea spitalului de boli infecțioase se formase coadă de ambulanțe. În câteva dintre mașini se aflau câte doi pacienți, potrivit Digi24.

ADVERTISEMENT

Nici în celelalte spitale din localitate nu mai sunt locuri. Conform Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost raporate 571 de cazuri în Iași, rata de infiectare ajungând la 6,16 la mie.

Situație critică la Spitalul de Infecțioase “Sfânta Parascheva” din Iași. În unele ambulanțe sunt și câte doi pacienți Covid

Pacienții sunt prioritizați în funcție de cât de gravă este starea lor. Uneori sunt necesare 3 ore până la găsirea unei soluții, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

În Iași sunt peste 700 de bolnavi internați cu Sars-CoV-2. Mai mult de jumătate dintre aceștia au nevoie de sursă de oxigen.

Situație este critică pentru 85 de pacienți care se află în stare gravă la ATI.

În acest weekend a intrat în vigoare carantina de noapte în Iași. Totuși, peste 18.000 de persoane au fost prezente la pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Apogeul sărbătorii va fi pe 14 octombrie, în ziua Hramului. Atunci va fi oficiată Sfânta Liturghie în zona pietonală din centrul oraşului.

ADVERTISEMENT

Din cauza situație grave din toată țară, spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, cel mai mare spital de acest tip din țară, se va redeschide marți, 12 octombrie.

Acesta nu a fost operațional în ultimele 8 luni. O echipă medicală a Ministerului Apărării Naționale (MApN) va prelua managementul unității medicale, iar de marți vor putea fi aduși primii pacienți.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a făcut publice, vineri, mai multe informații din ancheta privind modul în care a fost pregătit valul 4.  Acesta a precizat că în anumite județe, ambulanțele ajung în 5-8 ore.

“Ancheta a relevat și altă situație care trebuie neapărat remediată. S-a ajuns ca în anumite județe, timpul de răspuns pentru urgențe majore să fie de 5 – 8 ore la ambulanță. Pentru testare COVID, ambulanțele vin la domiciliu cu 5 zile întârziere, nu se poate așa ceva. Vă rog să remediați. Asta arată că nu a fost pregătit valul 4, pentru că în iunie timpul de răspuns era mult mai mic, chiar și pentru testare se ajungea imediat”, a precizat premierul interimar.

ADVERTISEMENT