ADVERTISEMENT
News

Coadă la Institutul Oncologic din Iași. Sute de persoane s-au îmbulzit pentru a ajunge la medic

Autor: Cerasela Stafie | 11.01.2021 | 15:36
Coadă la Institutul Oncologic din Iași. Sute de persoane s-au îmbulzit pentru a ajunge la medic
Coadă la Institutul Oncologic din Iași. Sute de persoane s-au îmbulzit pentru a ajunge la medic Sursa foto:,Inquam Photos / Liviu Chirica

Sute de pacienți au luat cu asalt Institutul Oncologic din Iași în încercarea de a ajunge la medic. Managerul instituției, Mirela Grosu, a declarat că spațiul unde oamenii așteapă este același, doar că numărul celor prezenți este mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Oamenii susțin că au programare, dar că le este imposibil să ajungă la cabinetul unde îi așteaptă doctorul. Pe lângă aglomerație, bolnavii trebuie să treacă și prin triajul epidemiologic.

Peste 400 de persoane s-au înghesuit la instituția sanitară, iar, conform managerului acesteia, situația nu este singulară, scenariul fiind întâlnit zilnic.

Coadă la Institutul Oncologic din Iași. Sute de persoane s-au îmbulzit pentru a ajunge la medic

„Au fost mai multe zile de sărbătoare, o parte dinte pacienți au amânat vizitele la medic. Lunea e mai aglomerat. Încercăm să facem față fluxului, să îi dirijăm ca să respecte circuitele epidemiologice. Pe lângă cei 400 de pacienți, mai avem 200 pentru testarea PCR”, a povestit Mirela Grosu, potrivit Digi24.

ADVERTISEMENT

Medicul spune că a încercat să programeze pacienții și în a doua parte a zilei, dar acest lucru s-a dovedit imposibil. Femeia a mai precizat că triajul epidemiologic este realizat de șapte sau opt persoane, dar se face la o singură intrare în clădire.

Nu este singura problemă cu care bolnavii de cancer se confruntă în timpul acestei pandemii. De curând, Alianţa Pacienţilor Cronici din România a avertizat că medicamente esențiale pentru tratamentele acestora lipsesc de pe piața din România.

„Ca urmare a multiplelor sesizări privind lipsa medicamentelor pentru pacienţii cronici sosite prin “Call Center – pacient 021 253 0591” – pus la dispoziţie de Alianţa Pacienţilor Cronici din România, sesizări atât din partea pacienţilor, cât şi a medicilor şi farmaciştilor, APCR se arată profund îngrijorată de pericolul pe care îl constituie discontinuitatea administrării tratamentelor recomandate pacienţilor cronici, tratamente vitale, de lungă durată, fără de care pacienţii nu pot trăi, iar lipsa acestora poate duce la declanşarea episoadelor de acutizare a bolii”, au subliniat reprezentanții instituției.

ADVERTISEMENT

Cancerul este una dintre maladiile care cauzează cele mai multe decese la nivel mondial. Anul 2020 a fost unul marcat de pandemie și de virusul SARS – CoV – 2. Cu toate acestea, numărul oamenilor răpuși de acest virus este de cinci ori mai mic decât al celor care s-au stins răpuși de cancer, la nivel mondial.

În europa, cancerul este a doua cauză de deces, iar, în țara noastră, aproximativ 50.000 de oameni mor anual din cauza cancerului .

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE