Se spune că un măr pe zi ține bolile departe, însă cât de adevărată este această zicală? Stropirea fructelor și legumelor cu diferiți aditivi, de către unii producători, pune la îndoială calitatea acestor produse alimentare, care se găsesc în supermarketuri, magazine și piețe.
Încă din copilărie, mulți am crescut cu impresia că o coajă a unui măr este un plus de vitamine, de aceea nu ar trebui îndepărtată. Cum vremurile s-au mai schimbat, astăzi mulți români evită pe cât de mult posibil cojile mărului, preferând să mănânce doar miezul.
Nu vă sfiiți, însă, să mușcați cu poftă dintr-un măr cu coajă luat din copacul grădinii sau livezii proprii, dacă știți că nu ați stropit sub nicio formă. Acolo unde merele și alte fructe sunt lăsate să se dezvolte în mod natural, clar există un real medicament pentru sănătate.
De ce mulți producători stropesc merele? Explicația lor este că le protejează de factorii dăunători, precum insecte sau viermi care adoră să mănânce din aceste fructe. De asemenea, prin aplicarea aditivilor alimentari se contribuie la rezistența mărului.
Un măr nestropit se strică în mod cert mai rapid decât unul ”contaminat”. Specialiștii ne avertizează ca atunci când cumpărăm fructe și legume să le lăsăm în apă amestecată cu bicarbonat de sodiu preț de 15, 20 de minute, pentru a se elimina din pesticide.
Însă, deși se poate aplica metodată menționată, nimeni nu garantează că urma de pesticide va fi eliminată complet. Drept urmare, să nu vă mirați dacă vă apar reacții adverse precum: alergii, indigestii, senzații de greață, de amețeli, balonare sau acnee.
Din cauza aditivilor, cojile pot provoca și tulburări hormonale sau chiar celule canceroase. Așadar, după ce ați cumpărat mărul dintr-un magazin sau piață încercați să-l spălați bine și să consumați doar miezul fiindcă este mai bun.
În schimb, dacă găsiți mărul direct în mediul său natural nu ezitați să-l mâncați cu tot cu coajă. Acesta are numeroase beneficii asupra organismului. Unul dintre efectele pozitive este că ajută la dezvoltarea creierului. Totodată, inima devine mai sănătoasă.
De altfel, de-a lungul timpului cercetătorii au observat că merele sunt sățioase, de aceea sunt recomandate celor care vor să piardă din greutate și să ajungă să aibă o siluetă de invidiat. Merele sunt bogate în fibre și au un conținut de apă în proporție de 90%.