Coaliția de guvernare PSD – PNL – UDMR va avea, peste 24 de ore, prima ședință din 2025. Pe masa discuțiilor se vor afla teme extrem de arzătoare și de sensibile legate de scena politică din prezent.
Miercuri, 8 ianuarie, de la ora 17.00, Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan și Kelemen Hunor se întrunesc în prima ședință din 2025. Agenda discuțiilor este una extrem de încărcată și de tensionată.
Liderii coaliției de guvernare vor purta discuții privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale, dar și despre candidatul comun al alianței, în urma auto-suspendării lui Crin Antonescu. De asemenea, adoptarea bugetului pe 2025 ar putea să fie prezentă pe ordinea de zi a întâlnirii.
Pe 22 decembrie 2024, coaliția de guvernare îl desemnase pe fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL), Crin Antonescu, drept candidatul comun la alegerile prezidențiale.
La început de an 2025, Crin Antonescu a aruncat bomba și a spus, într-un interviu acordat Digi24, că își suspendă unilateral candidatura pentru funcția supremă în stat.
Ulterior, Crin Antonescu a revenit și a mai îndulcit tonul. El a spus că nu se retrage din lupta electorală. Pe de altă parte, le-a cerut celor din PSD-PNL-UDMR să urgenteze stabilirea datei alegerilor.
Potențialele date pentru organizarea alegerilor prezidențiale au fost discutate la o ședință a coaliției de guvernare. S-a vorbit de data de 23 martie să fie propusă pentru organizarea primului tur, și 6 aprilie pentru al II-lea.
Între timp, acest scenariu pare unul imposibil de îndeplinit. Au apărut informații conform cărora Guvernul nu va avea pe ordinea de zi a ședinței de joi, 9 ianuarie, hotărârea privind calendarul alegerilor prezidențiale. În acest caz, scrutinul nu va putea fi organizat înainte de Paște.
După declarațiile lui Crin Antonescu de duminică, mai mulți lideri politici de la putere au reacționat. Ilie Bolojan, liderul PNL, a declarat că Antonescu este în continuare candidatul desemnat să-i reprezinte cel puțin pe liberali.
”PNL va convoca Consiliul Naţional al partidului pentru a desemna candidatul la funcţia de preşedinte în următoarele zile – cel mult şapte. Crin Antonescu este în continuare candidatul coaliției din punctul de vedere al PNL şi asta am convenit că trebuie să facă şi celelalte partide. E doar o problemă de a formaliza în interiorul PNL susţinerea domnului Crin Antonescu. Nu există o problemă în ceea ce priveşte susţinerea candidaturii sale”, a explicat Bolojan.
La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a susținut și el că Antonescu este în continuare candidatul coaliției. A explicat că, din cauza sărbătorilor, nu s-au stabilit încă un plan și o echipă pentru campania prezidențială.
PSD-ul a fost cel mai distant față de Antonescu. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va discuta cu acesta. În același timp, eurodeputatul PSD Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, a declarat că decizia privind alegerea lui Crin Antonescu drept candidat comun al coaliției de guvernare a fost luată pe grabă.
Dîncu l-a numit pe Antonescu un ”candidat de rezervă”. ”Trebuia să scoată un candidat, unul care să aibă o oarecare notorietate și nu au apucat să facă nici sondaje, nu au apucat nici să legitimeze în interiorul partidelor o asemenea candidatură.
Deci a fost, din nefericire domnul Antonescu, un candidat de rezervă, un candidat care era bun pentru vremurile respective. Eu am un respect deosebit pentru Crin Antonescu, pentru că este ultimul romantic al politicii, după părerea mea, dar domnia sa aparține unei epoci a oralității politicie. Acum trăim o eră digitală”, a declarat Vasile Dîncu la Euronews.