Alegeri 2024

Coaliția nu se înțelege pe postul de comisar european. Ce spune Adina Vălean

Adina Vălean își încheie mandatul de comisar european din partea României însă coaliția de guvernare pare să nu știe pe cine va propune și pentru ce domeniu.
09.07.2024 | 22:32
Coalitia nu se intelege pe postul de comisar european Ce spune Adina Valean
Adina Vălean va mai fi comisar european până pe 16 iulie Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

României îi este atribuit un singur post de comisar european și fiecare dintre cele două partide care formează coaliția de guvernare pare să fie emis pretenții pentru el.

Coaliția nu se înțelege pe postul de comisar european

Socială-democrații și-ar dori postul de comisar european pe Economie pentru Mihai Tudose, în timp ce liberalii ar vrea pe cel pentru Vecinătate și Extindere pentru Rareș Bogdan, susține Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Cel care are atribuții și este îndreptățit să negocieze postul de comisar care va reveni României este premierul. Marcel Ciolacu a demarat deja discuțiile atât la nivel european, cât și la nivelul coaliției.

Potrivit sursei citate, înțelegerea inițială între PSD și PNL a fost ca partidul care va da candidatul la prezidențiale să cedeze celuilalt partid postul de comisar european. Acordul a picat însă, după ce s-a luat decizia ca cele două formațiuni politice să meargă la prezidențiale cu candidați proprii.

ADVERTISEMENT

Ce spune Adina Vălean, comisarul european pe Transporturi

Actualul comisar european din partea României este Adina Vălean, care va mai rămâne în funcție până pe 16 iulie atunci când își va prelua mandatul de europarlamentar.

Comisarul european pe Transporturi a declarat că România nu poate primi un portofoliu din zona financiară în viitoarea Comisiei Europeană, așa cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu, pentru că nu facem parte din zona euro.

ADVERTISEMENT

„Țările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro”, a explicat Adina Vălean, în cadrul unei conferințe de presă, ultima din postura de comisar european, relatează News.ro.

Întrebată ce portofoliu ar trebui să negocieze România în viitoarea Comisie Europeană, Adina Vălean a răspuns: „E puţin târziu, trebuie să vă spun. România ar fi trebuit să participe deja la creionarea unei arhitecturi de portofolii a Comisiei Europene. Portofoliile nu vor rămâne aşa cum sunt acum. În funcţie de priorităţi, se vor desena noi portofolii.

ADVERTISEMENT

Şi atunci, în momentul în care participi la discuţia despre portofolii, îţi poţi face o idee despre ce ţi s-ar potrivi mai bine şi ţi-ai dori. Dacă ai competenţe într-o anumită direcţie, soliciţi un portofoliu în direcţia respectivă. Trebuie să te diferenţiezi faţă de restul ţărilor UE prin ceva ce ştii tu mai bine.

De exemplu, România nu e o ţară în zona euro, nu are cum să primească un portofoliul de influenţă  în zona financiară, pentru că ţările euro vor dori să aibă un cuvânt de spus acolo, nu să pună pe cineva din afara zonei euro.

Comerţul internaţional este un portofoliu cu mare vizibilitate. Este România un campion în comerţul internaţional? Poate că este, nu pot să spun eu”.

Adina Vălean a fost aleasă pe 9 iunie 2024 europarlamentar pe PSD-PNL pentru Parlamentul European. Actualul comisar european va prelua mandatul de eurodeputat în 16 iulie, dată la care va demisiona din postul pe Transporturi. Cele două funcții sunt incompatibile.

La întrebarea dacă ar putea rămâne comisar şi în viitoarea Comisie Europeană, Adina Vălean a precizat: „În particular nu mi-a făcut nimeni o astfel de invitaţie, deci în momentul de faţă nu mă aştept”.

După demisia sa, Guvernul României poate propune un alt comisar interimar pentru următoarele cinci luni, până la formarea noului cabinet european sau poate să nu propună pe nimeni interimar şi să negocieze doar portofoliul din viitoarea Comisie.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Vara dă peste cap prețurile apartamentelor. Avem toate calculele
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută....
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută. Românii, prinși între negocierile pentru funcții și excentricitatea moștenită de acasă
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el