News

Coaliția, propuneri pentru facturile românilor: bani pentru cei care plătesc 0,68 de lei/kwh. Preț fix pentru restul populației

Coaliția PNL - PSD - UDMR vine cu noi propuneri pentru facturile românilor. Guvernanții vor să acorde bani pentru persoanele vulnerabile și un preț fix pentru restul populației.
03.11.2022 | 11:48
Coalitia propuneri pentru facturile romanilor bani pentru cei care platesc 068 de leikwh Pret fix pentru restul populatiei
Ajutor de 30 de lei pentru românii care plătesc 0,68 de lei/kwh. Propuneri în Coaliție. Sursa foto: energyprice.com / luba.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că sezonul rece bate la ușă, guvernanții încă nu au definitivat modul în care vor sprijini populația în lunile grele de iarnă care sunt preconizate.

Ajutor de 30 de lei pentru românii care plătesc 0,68 de lei/kwh. Propuneri în Coaliție

De la o săptămână la alta, în spațiul public apar noi variante prin care Coaliția vrea să ajute populația în privința plății facturilor.

ADVERTISEMENT

Joi, 3 noiembrie, alte soluții sunt vehiculate din zona politică. Mai multe surse din partidele aflate la putere spun că social-democrații și liberalii vor să acorde bani pentru persoanele vulnerabile.

E vorba de suma de 30 de lei pentru cei care se încadrează în limita de consum 0 – 100 kWh la energia electrică. Ar beneficia de măsură cei care plătesc 0,68 de lei/kWh, scrie site-ul Știri TVR. Acești bani vor fi primiți de cetățeni pe un singur card.

ADVERTISEMENT

Preț fix pentru restul populației: 1,3 lei/kWh

Sursa citată mai notează că, pentru restul populației, Coaliția ar dori să impună un preț unic de 1,3 lei/kWh. Acest preț ar fi unul instituit și pentru marii consumatori.

În ceea ce privește spitalele, școlile și grădinițele, aceste instituții publice ar putea plăti 1 leu/kWh.

ADVERTISEMENT

La nivelul guvernanților s-a mai discutat și despre posibiltatea de a acorda pensionarilor cu pensii mici sume cuprinse între 250 și 300 de lei pentru fiecare dintre cele trei luni de iarnă.

În urmă cu 24 de ore, liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirma că dorește în continuare reglementarea pieţei energiei. Acesta spunea că nu neapărat preţul mare în energie deranjează, cât fluctuația acestuia.

ADVERTISEMENT

”Vreau să fiu foarte clar: doresc în continuare o reglementare, dacă nu totală, parţială, astfel încât să fie sustenabil atât pentru populaţie, cât şi pentru economie.

Cred că nu neapărat preţul mare în energie deranjează, cât fluctuaţia, astfel încât nicio companie mare nu îşi poate face un plan de afaceri pe o perioadă medie, nu mai vorbim de o perioadă lungă.

Este evident că pe o perioadă determinată, noi acum trebuie să luăm o decizie corectă şi să venim cu un preţ sustenabil şi previzibil. După ce luăm această hotărâre, apoi vom putea construi exact bugetul de stat pe anul viitor”, a precizat Ciolacu, miercuri.

ADVERTISEMENT