Life

Coana Mița Biciclista, faimoasa bucureșteancă, a existat cu adevărat. A frânt multe inimi de români celebri și a fost amanta regelui Belgiei

Coana Mița Biciclista a existat cu adevărat și a frânt multe inimi în timpul vieții sale. S-a iubit cu regele Belgiei, Leopold.
15.10.2022 | 16:57
Coana Mita Biciclista faimoasa bucuresteanca a existat cu adevarat A frant multe inimi de romani celebri si a fost amanta regelui Belgiei
Coana Mița Biciclista, faimoasa bucureșteancă, a existat cu adevărat. A frânt multe inimi. foto: Colaj Fanatik / Facebook
ADVERTISEMENT

Coana Mița Biciclista a existat cu adevărat și a fost o femeie iubită de mulți bărbați, dar a frânt destule inimi în timpul vieții sale.

Coana Mița Biciclista, faimoasa bucureșteancă, a existat cu adevărat. Cu cine s-a iubit

Clădirea care ăi poartă numele se află în Capitală și a devenit în timp un monument arhitectural. De altfel, faima clădirii construite în secolul al 20-lea a fost conferită chiar de Mița Biciclista.

ADVERTISEMENT

Pe numele său real Maria Mihăescu, aceasta a acceptat o propunere de a deveni curtezană peste hotare. Aceasta s-a mutat de la Paris în casa care îi poartă astăzi numele.

S-a spus că regele Ferdinand I i-ar fi oferit casa situată în apropiere de Biserica Amzei pentru că era unul dintre mulții săi admiratori.

ADVERTISEMENT

S-a mai spus că tânăra era curtată de cei mai influenți bărbați și a frânt multe inimi. Inclusiv regele Portugaliei era un fan al frumuseții sale, dar pe Mița o iubeau și Octavian Goga sau Nicolae Grigorescu. Primul său amant a fost Regele Leopold al Belgiei.

Mița Biciclista, prima femeie care a pedalat cu pantaloni

Un lucru curios despre Mița Biciclista este că ea ar fi fost prima femeie care s-a plimbat în pantaloni pe bicicleta.

ADVERTISEMENT

Într-un text al vremii se spunea că atunci când apărea Mița toți bărbații opreau orice discuție și rămâneau cu ochii ațintiți la ea. Numele ei este lesne de înțeles: Mița era o mare fană a bicicletei sale cu ghidon de argint.

„Când apărea pe Calea Victoriei, „aristocraţii” de la Capşa, „burghezii” de la Oteteleşanu şi „boemii” de la Kubler abandonau politica şi svârtul ca să admire superbul exemplar ciclist, căruia hâtrul Ranetti nu scăpase ocazia să-i zică „Miţa Biciclista”.

ADVERTISEMENT

Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluză corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o cascheta de mătase albă, înfăşurată in voal alb, din care răsăreau încrucişate doua ace mari A la Madame Butterfly”, scrie Alexandru Predescu în „Vremuri vechi bucureştene”.

Despre Mița Biciclista s-a spus că era o femeie foarte influentă și era prezentă în cele mai înalte cercuri politice. Aceasta chiar ar fi fost văzută în cartierul general al armatei, strânind indignare în popor.

ADVERTISEMENT