News

Alerte cod galben de ninsori, viscol și polei. Zonele afectate de vremea severă. IGSU, informare pentru cetățeni. Update

ANM a emis noi alerte cod galben de vreme severă. În mai multe județe din țară urmează ore cu ninsori abundente, viscol și depuneri de polei pe șosele. IGSU a emis o informare pentru cetățeni.
27.12.2021 | 12:11
Alerte cod galben de ninsori viscol si polei Zonele afectate de vremea severa IGSU informare pentru cetateni Update
ADVERTISEMENT
27-12-2021
10:12

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, informare pentru cetățeni

În contextul alertelor de vreme severă de la ANM, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a emis o informare cu mai multe sfaturi dedicate cetățenilor care se gândesc să plece la drum în această perioadă.

  • Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
  • Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
  • Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.roanunță IGSU. 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat alertele de vreme rea. Astfel, au fost emise mai multe avertizări cod galben care vizează precipitații însemnate, vânt puternic și depuneri de polei.

Până marți dimineață, în mai multe zone din țară va ninge abundent și se va depune strat consistent de zăpadă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la munte se va semnala viscol, iar în zonele unde va ploua există riscul de depunere al poleiului pe șosele.

Noi alerte cod galben de la ANM. Urmează ninsori abundente, viscol și polei în mai multe zone

Un prim cod galben a intrat în vigoare la ora 10.00 și va fi valabil până la ora 22.00. În intervalul menționat, la altitudini de peste 1700 m, în Carpații Meridionali va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent.

ADVERTISEMENT

Temporar vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 60…70 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Apoi, de la ora 13.00 va fi valabil, până marți dimineața la ora 8.00, un al doilea cod de vreme severă de iarnă.

ADVERTISEMENT

În acest interval, în cea mai mare parte a Moldovei, în estul Transilvaniei și în zona Carpaților Orientali va ninge însemnat cantitativ, iar stratul de zăpadă nou depus local va fi consistent.

Al treilea cod galben al ANM intră în vigoare luni la ora 17.00 și va expira marți dimineața la 8.00.

ADVERTISEMENT

În această perioadă de timp, în județele Buzău, Brăila, Vrancea, Galați și în cea mai mare parte a județului Tulcea, temporar vor fi precipitații slabe sub formă de ploaie și lapoviță, care local vor determina depuneri de polei.

cod galben ANM harta
Noi alerte cod galben de la ANM. Urmează ninsori abundente, viscol și polei în mai multe zone. Sursa foto: captură meteoromania.ro

Meteorologii au actualizat informarea de vreme rea

Cei de la Administrația Națională de Meteorologie au actualizat informarea de vreme severă.

Astfel, cel puțin până marți dimineață, temporar se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, local moderate cantitativ.

În zona montană înaltă și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, iar în celelalte regiuni vor predomina ploile. Se va depune polei, local în sud-est și izolat în restul teritoriului.

ADVERTISEMENT