Vor fi afectate regiuni din vest, sud și sud-est, iar conform meteorologilor codul galben va fi valabil în intervalul orar 10:00 – 21:00, în în jumătatea de sud a Olteniei, Munteniei și Dobrogei, iar după-amiaza și seara și în Banat și Crișana.
Aici, vântul va avea intensificări de viteze de 50-60 km/h. Conform anunțului ANM, județele afectate sunt Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Constanța și București. Totodată, vremea va fi rece în toată țara și va ninge în anumite zone.
Această prognoză e valabilă până marți, 20 mai 2025. ”În perioada 17 mai, ora 10:00 – 20 mai, ora 10:00, vor fi averse pe arii extinse în vestul, nordul și centrul țării și local în rest. Se vor semnala și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare vor fi cantități de apă de 15 – 25 l/mp și, pe arii restrânse, de peste 35 – 40 l/mp.
La munte, în general la altitudini mai mari de 1.500 de metri, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și local se va depune strat de zăpadă (în medie de 5 – 10 cm)”, este precizat în anunțul ANM. De asemenea, temporar vântul va avea intensificări la munte de pete 80 – 90 km/h.
”Vremea va fi deosebit de rece, cu valori termice cu mult sub mediile multianuale specifice perioadei, sâmbătă în toată țara, apoi în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și Moldova. Vor fi maxime cuprinse în general între 11 și 21 de grade și minime între 2 și 12 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiuni”, au mai avertizat specialiștii ANM.
De altfel, în mai multe județe din țară a nins deja ca în luna decembrie, cu toate că au trecut deja 17 zile din luna mai și vara este foarte aproape. Specialiștii ANM și medicii ne avertizează că aceste schimbări bruște de temperatură ne pot afecta emoțional și ne pot da peste cap organismul.
”Este important să luăm suplimente de vitamina D, de vitamina C, să facem mişcare, să încercăm să ne îmbrăcăm adecvat, iar în cazul în care constatăm semnele unei infecţii virale să încercăm să ne izolăm”, a explicat medicul Elena Crăciun, pentru Observatornews.ro.