În zilele de 11 și 12 august, duminică și luni, este anunțat un Cod Galben de caniculă. Meteorologii avertizează că temperaturile maxime vor ajunge până la 38 de grade Celsius.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenționare de Cod Galben de caniculă pentru zilele viitoare. Atenționarea este valabilă pentru zilele de 11 și 12 august, adică duminică și luni.
Sudul Crișanei, Banat, Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei se face simțită prezența atenționarea de Cod Galben. Disconfortul termic va fi resimțit din plin. Indicele de temperatură va depăși pragul critic de 80 de unități.
Județele în care va fi caniculă sunt Argeș, Arad, București, Călărași, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Timiș, Teleorman și Vâlcea.
„Așadar urmează o săptămână mai caldă decât obișnuit, așa cum arată și estimările pentru perioada 12 august, până în jurul datei de 9 septembrie, cea mai caldă săptămână din această lună pare să fie săptămâna 12-19 august, având în vedere abaterile termice pozitive cele mai mari și cele mai mari valori de interes fiind în special în partea de sud și sud-vest a țării”, a anunțat directorul general ANM, Elena Mateescu, pentru Digi24.
Aceasta anunță că la munte aerul va fi unul respirabil cu temperaturi maxime de peste 20 de grade, chiar 25. Așadar, cei care doresc să treacă mai ușor peste acest val de căldură, pot fugi la munte.
„Estimările până spre finalul primei decade din luna septembrie păstrează semnalul unor cantități de precipitații deficitare ceea ce va face ca anul agricol 2023 – 2024, care se încheie la 31 august, să se încheie sub incidența fenomenului de secetă extremă și puternică în bună parte din țară și, din păcate, vom vorbi în continuare de secetă, în condițiile în care deficitul de precipitații rămâne de interes”, a mai anunțat aceasta pentru sursa citată.
Pentru București temperatura maximă anunțată duminică va fi în jurul a 35 de grade, iar luni se vor înregistra până la 36-37 de grade. Nopțile vor fi tropicale deoarece termometrul ajunge până la 18-20 de grade.
„Deja puteam să confirmăm, și deja constatăm, din păcate, în statistica meteorologică, că fiecare lună, anotimp sau an doboară recordurile înregistrate anterior, astfel încât, tiparele de vreme extremă vor deveni, din păcate, tipare normale în viitor”, a declarat Elena Mateescu.