News

Cod galben de caniculă și vijelii în România. Harta județelor afectate

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis vineri două avertizări de vreme extremă: un cod galben de vijelii și un cod galben de caniculă.
29.07.2022 | 11:28
Cod galben de canicula si vijelii in Romania Harta judetelor afectate
ANM a anunțat cod galben de vijelii în mai multe județe din țară. Foto: pixnio.com
ADVERTISEMENT

În primul mesaj al ANM apare un cod galben de vijelii valabil de vineri, ora 12:00, până duminică, ora 22:00. Conform sursei citate, fenomenele vizate sunt instabilitatea atmosferică temporar accentuată și ploile torențiale.

Cod galben de vijelii în mai multe județe

Astfel, de vineri, 29 iulie, până duminică, 31 iulie, la deal, la munte și local în Transilvania, Banat și Oltenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În noaptea de vineri spre sâmbătă, la fel va fi în Moldova și nordul Dobrogei.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat vor mai fi descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Începând cu după-amiaza zilei de sâmbătă, instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată. Asta se va întâmpla mai ales în jumătatea de vest a țării.

ADVERTISEMENT

În al doilea mesaj al ANM, în prim-plan apare un cod galben de caniculă, valabil vineri, 29 iulie, dar și sâmbătă, 30 iulie. Valul de căldură și disconfort termic ridicat vor fi prezente în intervalul menționat.

Valul de căldură se va intensifica

În vestul și în sudul României, valul de căldură se va intensifica. Asta se va întâmpla mai ales în după-amiaza zilei de sâmbătă, când disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic.

ADVERTISEMENT

În același context, meteorologii au transmis că temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade Celsius. Sâmbătă disconfortul termic va fi ridicat.

Duminică, valul de căldură va persista mai ales în următoarele regiuni: Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va actualiza mesajele în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

ADVERTISEMENT

Temperatura medie a lunii iunie 2022 a avut valori cuprinse între 5,6 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 23,9 °C, la Drobeta-Turnu Severin.

Cele mai mari valori, peste 22 °C, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea sudică a Olteniei, sudul și estul Moldovei, în zonele de câmpie din Banat și Crișana, vestul Maramureșului, în nordul, nord-vestul și estul Dobrogei și în partea nordică a Deltei Dunării”, se arată în caracterizarea climatologică făcută de ANM pentru luna iunie 2022.

 

ADVERTISEMENT