News

Cod galben de furtuni, averse torențiale și căderi de grindină. Cod portocaliu pentru mai multe județe. Update

ANM a emis o nouă alertă cod galben de furtuni, averse torențiale și căderi de grindină. Zonele lovite de fenomenele extreme.
27.05.2023 | 16:10
Cod galben de furtuni averse torentiale si caderi de grindina Cod portocaliu pentru mai multe judete Update
Alertă cod galben de furtuni emisă de ANM. Aproape toată țara va fi lovită de fenomene extreme. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
27-05-2023
13:18

ANM a emis alerte cod portocaliu de furtuni puternice pentru mai multe județe

Sâmbătă după amiaza, ANM a emis mai multe alerte cod portocaliu de tip nowcasting. În mai multe județe sunt așteptate averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și căderi de grindină.

Iată zonele din țară vizate de codul portocaliu:

  • Până la ora 17:30, județul Timiş: Lugoj, Coșteiu, Nădrag, Gavojdia, Darova, Victor Vlad Delamarina, Tomești, Traian Vuia, Fârdea, Criciova, Bârna, Știuca;
  • Până la ora 17.10, județul Dolj: Argetoaia, Braloștița, Orodel, Carpen, Cernătești, Grecești, Verbița, Seaca de Pădure, Secu, Gogoșu, Botoșești-Paia, județul Mehedinţi: Strehaia, Vânju Mare, Corcova, Jiana, Pătulele, Bălăcița, Tâmna, Devesel, Oprișor, Butoiești, Punghina, Bâcleș, Prunișor, Hinova, Căzănești, Vlădaia, Pădina, Livezile, Dumbrava, Voloiac, Vânjuleț, Husnicioara, Breznița-Motru, Poroina Mare, Greci, Stângăceaua, Rogova, Corlățel;
  • Până la ora 17.00, județul Hunedoara: Pui, Beriu, Bretea Română, Baru, Orăștioara de Sus, Boșorod, Bănița; județul Arad: Sântana, Ineu, Șiria, Pâncota, Târnova, Seleuș, Olari;
  • Până la ora 16:30, județul Maramureş: Târgu Lăpuș, Șomcuta Mare, Copalnic-Mănăștur, Cernești, Vima Mică, Coaș, Boiu Mare.

O nouă zi cu alertă cod galben de furtuni, averse torențiale, vijelii și căderi de grindină de la ANM. Până aproape de miezul nopții, mai multe zone din țară sunt vizate de fenomene severe de vară.

Alertă cod galben de furtuni emisă de ANM. Aproape toată țara va fi lovită de fenomene extreme

Sâmbătă, 27 mai, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o avertizare cod galben de furtuni valabilă pentru aproape toată țara. Alerta este valabilă în intervalul 12.00 – 23.00.

ADVERTISEMENT

Conform mesajului de pe site-ul ANM, doar câteva județe din nordul și vestul țării nu sunt vizate de atenționarea meteorologilor. De notat că nu sunt excluse nici aici fenomenele meteo semnalate în alertă.

În zonele aflate sub culoarea galbenă pe hartă, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT

Vorbim de Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, centrul și sudul Moldovei, precum și la munte. Aici, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Capitala, vizată de alerta de furtuni de la ANM

De fenomenele meteo severe nu va fi ocolită nici Capitala României. Conform prognozei speciale a ANM, în București vremea va fi în general instabilă. Aici vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50…60 km/h.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp se vor acumula în medie 8…10 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 de grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, se arată în prognoză.

Vineri, ANM a emis și prognoza pe o lună. Datele indică faptul că vremea instabilă se va prelungi și în prima lună de vară. În primele zile, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și sudvestice, precum și în vestul Carpaților Meridionali și în zona Carpaților Occidentali.

ADVERTISEMENT

Apoi, din a două săptămână a lui iunie, cantitățile de precipitații vor fi excedentare în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în zonele montane aferente. Cel mai mult va ploua însă între 12 și 19 iunie, când toată țara pare a avea cantități uriașe.

ADVERTISEMENT