News

Cod galben de furtuni, grindină și vijelii în aproape toată ţara. Cod roşu în Caraş-Severin. Update

Cea mai mare parte a României se află sub avertizare de vreme rea. Un cod galben emis de ANM va fi în vigoare până la ora 23.00.
26.05.2023 | 12:55
Cod galben de furtuni grindina si vijelii in aproape toata tara Cod rosu in CarasSeverin Update
Cod galben de vijelii, până la ora 23 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
26-05-2023
09:55

Cod roşu în Caraş-Severin

ANM a emis vineri la prânz o avertizare cod roşu valabilă pentru judeţul Craş-Severin, localitatea Şopotu Nou.

Avertizarea este valabilă pentru intervalul orar 12.55-13.40.

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 40…50 l/mp – în zona avertizată s-au acumulat cantități de peste 40 l/mp. frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină.

ANM a emis vineri o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării. Avertizarea intră în vigoare la ora 12.00 şi va fi valabilă până la ora 23.00.

Trei sferturi din ţară, sub cod galben

”Local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Transilvania, sudul Crişanei, precum şi la munte”, anunţă ANM.

ADVERTISEMENT

Sursa citată a precizat că, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp. ANM anunţă că astfel de fenomene vor fi izolat şi în celelalte regiuni.

Cod galben de vreme rea
Zonele vizate de avertizarea ANM

ANM anunţa încă de joi că un ciclon mediteranean care aduce cu el furtuni, vijelii și grindină se îndreaptă spre România. Meteorologii spun că, în următoarele zile, toată țara se va confrunta cu fenomene extreme.

ADVERTISEMENT

Alerte au fost și miercuri, atunci când ploile torențiale au inundat mai multe zone. Joi, în prima parte a zilei, în mai multe zone s-au semnalat furtuni și a lovit grindina. În Constanța, Prahova și Brăila ploile au adus și bucăți mari de piatră care au afectat culturile oamenilor.

Într-o prognoză specială pentru Bucureşti, meteorologii anunţă că vremea va fi, de asemenea, instabilă. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50…60 km/h. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade.

ADVERTISEMENT

La nivelul întregii ţări, sâmbătă, gradul de instabilitate atmosfericã se va menţine ridicat în cea mai mare parte a teritoriului şi se va manifesta cu precãdere dupã-amiaza şi seara prin înnorãri temporar accentuate, averse ce vor avea şi aspect torenţial şi frecvente descărcări electrice.

Duminică, vremea va fi în continuare instabilă în vestul, sud-vestul şi parţial în centrul şi extremitatea de sud-est a ţării unde, cu precădere dupã-amiaza şi seara, vor fi înnorări temporar accentuate şi local averse şi descărcări electrice.

ADVERTISEMENT

În Bucureşti, sâmbătă, gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat, cu probabilitate mai ridicată după orele amiezii pentru înnorări, averse torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar duminică, de asemenea, gradul de probabilitate va fi mai mare după-amiaza pentru averse şi descărcări electrice.

ADVERTISEMENT