News

ULTIMA ORĂ! Codul galben de furtuni în România a fost prelungit! Jumătate de țară, afectată!

20.05.2019 | 11:48
ULTIMA ORA Codul galben de furtuni in Romania a fost prelungit Jumatate de tara afectata
Nu scăpăm de furtuni. Sursa foto: Europa FM

Vremea capricioasă își face din nou simțită prezența. Administrația Națională de Meteorologie a emis încă un cod galben de furtuni, ce vizează jumătate din teritoriul țării noastre. Avertizarea va rămâne valabilă până în cursul zilei de marți. Dacă inițial, codul galben trebuia să se încheie la 6 dimineața, acum acesta a fost prelungit până la 10 seara. Astfel, în intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial. Vor fi și frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15 – 25 l/mp și pe arii restrânse 35 – 40 l/mp.

Nu scăpăm de furtuni. ANM vine cu un nou cod galben

Mai exact este vorba despre un cod galben de instabilitate atmosferică ce favorizează apariția unor fenomene extreme. Totodată, ANM atenționează că numărul de județe afectate a crescut semnificativ, de la 9 la 27, ceea ce înseamnă practic jumătate din țară.

De la sud-vest de noi este un sistem noros, un ciclon atmosferic care va intra în țară chiar din noaptea de luni spre marți, e posibil să o avem. Marți, se și răcește în partea de Vest și Nord Vest, valorile termice de 19-20 de grade, chiar dacă în Sud-Est, unde nu ajunge, mai putem să înregistrăm 25 de grade. Se generalizează instabilitatea. Avem 2 zile cu instabilitate în aproape toată țara, cu ploi” , anunță meteorologul Elena Cordoneanu, citată de Realitatea TV.

ANM a emis un nou cod galben de furtuni. Sursa foto:digi24
ANM a emis un nou cod galben de furtuni. Sursa foto:digi24

Județele vizate de această avertizare

Potrivit prognozei transmise de ANM, pe toată durata acestei avertizări, instabilitatea atmosferică accentuată se va manifesta în cea mai mare parte a Trasilvaniei, Maramureșului, nordul și vestul Olteniei, Moldovei, dar și nordul și nord-vestul Munteniei.  Mai concret, județele în care se vor semnala averse cu caracter torențial și descărcări electrice sunt:  Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Cluj, Mureş și Harghita.

Aceleași probleme sunt și în Neamţ, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Hunedoara, Vâlcea, Argeş, Olt, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi zone din Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa. Meteorologii ANM precizează că va actualiza informările și atenționările emise în cursul zilei de luni, de îndată ce situația o va cere.