News

Cod galben de furtuni, ploi torențiale și descărcări electrice. Ce județe vor fi afectate

Cod galben de furtuni, ploi torențiale și descărcări electrice. Ce județe vor fi afectate de aceste fenomene meteo anunțate de specialiști.
24.05.2023 | 10:29
Cod galben de furtuni ploi torentiale si descarcari electrice Ce judete vor fi afectate
Cod galben de furtuni, ploi torențiale și descărcări electrice. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cod galben de furtuni, ploi torențiale și descărcări electrice. Ce județe vor fi afectate de aceste fenomene meteo anunțate de specialiștii Administrației Națională de Meteorologie. ANM a emis o atenționare de tip nowcasting valabilă în perioada 24 mai, ora 12:00 – ora 23:00, fiind vizate mai multe județe din vestul țării.

Cod galben de furtuni, ploi torențiale

Concret, sunt vizate fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată. ”În intervalul menționat în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…60 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, transmite ANM.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ANM transmite că astfel de fenomene pot fi prezente pe arii restrânse și în restul teritoriului. ”În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, mai transmit specialiștii. Experții ANM vorbeau chiar în urmă cu o săptămână de un final de lună mai foarte capricios, cu multe furtuni.

Specialiștii avertizau că țara noastră poate fi lovită de ciclonul mediteranean care a făcut ravagii în Italia, care va aduce furtuni, temperaturi ridicate, dar și inundații. Informația a fost confirmată de directorul ANM Elena Mateescu, care a vorbit despre acest scenariu pentru finele lunii mai și începutul lunii iunie.

ADVERTISEMENT

Din fericire, acest ciclon va trece în câteva zile, din momentul în care va ajunge în România. “Într-adevăr, vorbim despre un ciclon format și dezvoltat în Mediterană, dar care a fost activ în mod special deasupra Italiei și în zona Mării Adriatice,  fapt care a determinat cantități importante de precipitații.

Cod galben de furtuni
Cod galben de furtuni

Asta, în special în zonele unde am avut atenționări meteorologice de cod roșu și vorbim aici de Italia, pentru că valorile cantităților de precipitații în 24h au depășit 100-130, s-au apropiat chiar de 200l/m² în condițiile în care regiunile respective, după cum știm, nu beneficiază de un aport bogat în precipitații, ca să vorbim de un regim biometric optim în această parte a Europei, Europa de Sud.

ADVERTISEMENT

Practic a plouat, într-adevăr cât în șase luni. Sistemul s-a dezvoltat practic și a afectat și alte zone din Europa Centrală și vorbim inclusiv de Croația, acolo unde astăzi a fost în vigoare o avertizare meteorologică de cod roșu, pentru că și în aceste zone cantitățile au fost în unele însemnate, au fost și intensificări ale vântului puternice”, a explicat Mateescu.

Elena Mateescu a explicat că zonele vizate de ciclon vor fi Banatul, Oltenia, Crișana, Maramureș și Transilvania. Aici vor fi, așadar, șanse ridicate de ”averse tropicale”, deși la munte există momentan nămeți, cum este și cazul Transalpinei.

ADVERTISEMENT

”Este posibil, într-adevăr, prin deplasarea către zona de est ca fenomenele de instabilitate să continue și în țara noastră ca urmare a ciclonului dezvoltat în ultimele 24-48-72h în zona Mediteranei și deasupra, cu efecte deasupra Italiei și în zona Mării Adriatice. Noi am fost la periferia estică de această dată a ciclonului format a adus cantități importante de precipitații în zona țării noastre, în special în jumătatea sud-vestică a țării”, a completat directorul ANM.

ADVERTISEMENT