News

Cod galben de inundații în mai multe județe din țară. Zonele vizate de avertizarea meteo

Avertizare meteo de cod galben. Mai multe județe din România sunt vizate de inundații puternice până luni dimineață
23.06.2024 | 15:24
Cod galben de inundatii in mai multe judete din tara Zonele vizate de avertizarea meteo
ANM a emis cod galben de inundații în mai multe județe din țară. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Hidrologii au emis duminică o alertă de cod galben de inundații pentru râurile din 24 de județe ale României. Avertizarea este valabilă până luni la ora 12:00.

Mai multe județe sub cod galben de inundații

Râurile din județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Sălaj, Arad, Hunedoara, Harghita, Mureș, Alba, Brașov, Sibiu, Timiș, Caraș-Severin, Covasna, Vâlcea, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Vaslui, Iași și Botoșani se află sub cod galben de inundații.

ADVERTISEMENT

În funcție de situația actuală și de prognozele meteo pentru următoarele 24 de ore, precipitațiile și scurgerile de pe versanți pot duce la torente și viituri rapide pe râurile mici, provocând posibile inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice specificate, cu posibilitatea depășirii cotelor de atenție.

Meteorologii au emis o alertă de cod galben pentru instabilitate atmosferică, valabilă până luni dimineața, 24 iunie. În paralel, a fost emisă și o avertizare hidrologică pentru posibile inundații.

ADVERTISEMENT

Avertizarea meteorologică, valabilă între 23 iunie, ora 14:00 și 24 iunie, ora 08:00, indică ploi torențiale, furtuni cu grindină și intensificări ale vântului. Codul galben afectează județele din Banat, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș.

Aici se vor înregistra averse torențiale și vânt puternic, cu rafale între 50 și 70 km/h. Pe lângă ploi torențiale, în anumite zone sunt așteptate grindină și descărcări electrice, iar în unele regiuni se pot produce vijelii.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de apă acumulată ar putea varia între 20 și 30 de litri pe metru pătrat, iar în anumite zone, acestea ar putea depăși 40-50 de litri pe metru pătrat, crescând astfel riscul de inundații, conform ANM.

Râurile vizate de inundații

Astfel, se anticipează posibile inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș (județul Maramureș), Tur (județul Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița-Năsăud), Someșul Mic (județele Bihor și Cluj), Someș (județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crasna (județele Sălaj și Satu Mare), Barcău (județele Sălaj și Bihor), Crișul Repede (județele Cluj și Bihor), Crișul Negru (județele Bihor și Arad), Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad), Mureș (județele Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud), Arieș (județele Alba și Cluj), Târnava Mică (județele Harghita, Mureș și Alba), Târnava Mare (județele Harghita, Mureș, Brașov, Sibiu și Alba), Mureș (județele Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad), Bega (județul Timiș), Timiș (județul Timiș), Bârzava și Moravița (județele Caraș-Severin și Timiș), Caraș, Nera (județul Caraș-Severin), Olt (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu și Vâlcea), Bistrița (județele Suceava, Harghita, Neamț și Bacău), Moldova (județele Suceava și Neamț), Suceava (județul Suceava), Trotuș (județele Harghita, Bacău, Neamț, Covasna și Vrancea), Bârlad (județele Neamț, Vaslui și Iași), Jijia (județele Botoșani și Iași).

ADVERTISEMENT

Atenționarea vizează în special fenomenele de scurgeri importante de pe versanți, torente și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor, Alba, Harghita, Suceava, Neamț și Bacău.

 

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Ce a ținut neapărat să îi transmită Irina Columbeanu tatălui ei, Irinel Columbeanu,...
Ce a ținut neapărat să îi transmită Irina Columbeanu tatălui ei, Irinel Columbeanu, după ce a venit în România să îl vadă!
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români