News

Cod galben de inundații până la miezul nopții. Județele vizate de avertizarea hidrologilor

18.05.2019 | 19:31
Cod galben de inundatii pana la miezul noptii Judetele vizate de avertizarea hidrologilor

Meteorologii au emis un cod galben de inundații valabil până la miezul nopții. Cantitățile mari de precipitații care au căzut în ultima vreme pun în pericol mai multe județe, avertizează hidrologii. Este vorba despre Cluj, Sălaj, Bihor și Hunedoara. Codul galben de inundații este valabil până în această noapte, 18 mai, la ora 00:00.

Cod galben de inundații în Transilvania

Hidrologii avertizează asupra producerii scurgerilor de apă pe versanți, iar vizate sunt în special localitățile de la deal și munte din cele 4 județe pentru care este valabil codul galben. Pot fi depășite cotele de atenție chiar și pe cele mai mici râuri din bazinele hidrografice de pe teritoriile acestor județe, incluzând aici în plus afluenții și râurile mici din județul Mureș.

Sunt vizate în special bazinele hidrografice  Barcău și Crișul Repede. De asemenea, creșterea debitului râului Dobra poate duce la inundații semnificative în decursul următoarelor ore. Vremea se va schimba în aceste județe mâine, însă ploile nu sunt deloc excluse, mai ales local. În județul Banat sunt așteptate ploi duminică, 19 mai.

Cele mai puternice inundații s-au produs în România, în ultimii ani, în 2014. Sursa foto: YOUTUBE

Mâine, ploile vor continua în anumite regiuni

Celelalte județe în care mâine continuă să plouă sunt cele din nordul și centrul Moldovei, dar și nordul Transilvaniei. În județele Iași, Botoșani și Suceava a fost valabil chiar și un cod galben de ploi recent. Cantitățile mari de precipitații care mai pot cădea în perioada următoare vor fi însoțite de căderi de grindină și descărcări electrice.

Vremea va fi capricioasă în continuare în România. Prima lună a verii, conform prognozei estimate de ANM va fi ceva mai săracă în precipitații, însă estimările inițiale nu includ și avertizările de tip now-casting care pot apărea. Experții în climatologie susțin că vremea are aceste schimbări bruște ale vremii din cauza încălzirii globale, cauzată de emisiile prea mari de dioxid de carbon la nivel global.

Tags: