News

Cod galben de inundații pe mai multe râuri. Județele vizate de avertizarea hidrologilor

13.04.2019 | 12:49
Cod galben de inundatii pe mai multe rauri Judetele vizate de avertizarea hidrologilor

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor anunță  cod galben de inundații pe mai multe râuri, din cauza ploilor abundente din ultimele zile. Județele vizate de această avertizare sunt Gorj, Mehedinți și Dolj.

Vremea capricioasă produce efecte. Anunțul INHGA

Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Mediului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă: Jiu, Sistemele de Gospodărire a Apelor: Mehedinţi, Dolj
FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE

Bazine afectate:

Râurile din bazinele hidrografice: Jiu – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval confluenţӑ Motru – amonte S.H. Podari, Desnӑţui – bazin superior.
 ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 13.04.2019 ora 09:10 – 13.04.2019 ora 21:00

           Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIEpe râurile din bazinele hidrografice: Jiu – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval confluenţӑ Motru – amonte S.H. Podari, Desnăţui – bazin superior, judeţele Mehedinţi şi Dolj. Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Raznic, Desnӑţui – bazin superior.

           În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră.” , este comunicatul integral, dat publicității de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Ploile din următoarea perioadă aud cod galben de inundații
Ploile din următoarea perioadă aud cod galben de inundații

Va continua să plouă abundent în cea mai mare parte a țării

Potrivit informațiilor transmise de Administrația Națională de Meteorologie, vremea nu se va îndrepta în următoarele zile. Mai mult decât atât, temperaturile vor înregistra scăderi semnificative, putând ajunge chiar și până la valoarea de 12 grade Celsius.

Ne aşteptăm la ploi în toate regiunile ţării. Ne aflăm sub influenţa unui nucleu ciclonic ale cărui sisteme frontale vor traversa teritoriul ţării. Mai multe sisteme frontale vor determina ploi în toate zonele joase pt că la munte vor fi precipitaţii mixte. Aceste ploi vor fi sub formă de averse şi vor determina cantităţi mai însemnate de apă ce vor depăşi în intervale de 24 de ore 15-20 l/m pătrat” , a declarat Alina Șerban, meteorolog ANM”