News

Cod galben de inundații și intensificări ale vântului! Ce avertisment au transmis autoritățile

Cod galben de inundații și intensificări ale vântului! Ce avertisment a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie în prima săptămână a anului 2022
04.01.2022 | 12:59
Cod galben de inundatii si intensificari ale vantului Ce avertisment au transmis autoritatile
ADVERTISEMENT

Anul 2022 a debutat cu mai multe avertismente transmise de urgență de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Mai exact, cei de la ANM au emis o atenţionare cod galben de intensificări ale vântului, valabilă până miercuri după-amiaza în zone din, atenție, nu mai puțin de 14 judeţe.

ADVERTISEMENT

Cod galben de inundații și intensificări ale vântului în debutul anului!

Potrivit prognozei de specialitate, în intervalul 4 ianuarie, ora 20:00 – 5 ianuarie, ora 18:00, în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, precum şi în zona joasă a judeţelor Alba, Suceava şi Neamţ, vântul va avea intensificări cu viteze de 70 – 80 km/h şi temporar de peste 90 km/h.

Nu se termină aici pentru că intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50 – 55 km/h, se vor semnala local în Maramureş, Transilvania, nordul Crişanei şi al Dobrogei.

ADVERTISEMENT

Judeţele vizate de atenţionarea Cod galben sunt Suceava, Neamţ, Alba, respectiv parţial Maramureş, Botoşani, Mureş, Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Buzău, Sălaj, Cluj şi Bihor.

În același timp, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor  a emis o atenţionare de cod galben de inundaţii, ce vizează până joi după-amiaza şase bazine hidrografice.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre trei județe, și anume Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud, unde ar putea avea loc inundații.

Hidrologii spun că, în intervalul 4 ianuarie, ora 13:00 – 6 ianuarie, ora 16:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie.

ADVERTISEMENT

Sunt atenționări pentru următoarele bazinele hidrografice, Tisa – sector aval intrarea în ţară, Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare) şi Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud).

De asemenea, INHGA menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe parcursul zilei de miercuri.

Există și un interval orar, mai exact între orele 6:00 – 00:00, în care pe unele râuri din judeţele Maramureş şi Satu Mare s-ar putea produce inundații.

ADVERTISEMENT