News

Cod galben de ninsori pentru 26 de județe emis de ANM. „Vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea”

Agenția Națională de Meteorologie a emis sâmbătă dimineața mai multe avertizări de cod galben și cod portocaliu de ninsori şi vânt puternic
04.02.2023 | 12:41
Cod galben de ninsori pentru 26 de judete emis de ANM Vremea va intra intrun proces de racire si va deveni geroasa noaptea
În Capitală sunt așteptate ninsori slabe, în special duminică. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Meteorologii au emis o informare de ninsori moderate şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării și o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscol la munte, pentru 26 de judeţe din țară.

Cod galben de ninsori în 26 de judeţe

Atenționările ANM sunt valabile până duminică după-amiază.

Astfel, potrivit meteorologilor, până duminică la ora 18.00, aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre regiunile nord-vestice şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării, urmând a se depune un nou strat de zăpadă, ce va fi mai consistent în zonele montane. În special în jumătatea vestică a țării cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 20-30 l/mp.

ADVERTISEMENT

În aceeași perioadă se vor înregistra intensificări ale vântului cu viteze în medie de 50-60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65-75 km/h.

“De duminică (5 februarie), vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice”, a transmis sâmbătă ANM.

ADVERTISEMENT

Pentru zonele montane a fost emisă o avertizare de cod galben de ninsori și viscol, fiind așteptat ca la altitudini de peste 1.800 de metri rafalele de vânt să ajungă la viteze de 90 de km/ h.

„La munte va ninge moderat cantitativ, vântul va avea intensificări cu rafale, în general, de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m va depăşi 80…90 km/h. Temporar va fi viscol şi vizibilitate redusă. În Carpaţii Meridionali şi Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20…25 cm. Notă: În Carpaţii Meridionali şi de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie)”, a mai transmis ANM.

ADVERTISEMENT

Județele care intră sub codul galben de ninsori sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

Cod portocaliu pentru Carpații Meridionali

ANM a emis și o avertizare de cod portocaliu de viscol puternic pentru zona Carpaților Meridionali.

ADVERTISEMENT

„La altitudini de peste 1800 m, în Carpaţii Meridionali, vor fi intervale cu viscol puternic (rafale de peste 90…100 km/h) şi vizibilitate foarte redusă”, se arată în atenționarea ANM valabilă pentru intervalul 04 februarie, ora 20 – 05 februarie, ora 20.00.

Intensificări ale vântului sunt anunţate în Banat, Crişana şi jumătatea de vest a Transilvaniei, acolo unde rafalele de vânt se vor asocia cu ninsori moderate cantitativ determinând apariţia viscolului.

Și jumătatea de sud Moldovei, jumătatea de est a Munteniei şi Dobrogea se află sub cod galben, unde sunt anunțate intensificări ale vântului. „În jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei şi Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale, în general, de 50…70 km/h, astfel că zăpada va fi spulberată. Îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 februarie) va ninge şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate redusă”, a mai transmis ANM.

Pe litoral este în vigoare o atenționare de cod portocaliu, fiind așteptate atât ninsori cât și vânt cu intensificări susţinute, cu viteze de 70…80 km/h. „Ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată şi vizibilitatea redusă, mai accentuate în zona judeţului Constanţa. Notă: Vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie)”, arată meteorologii.

Pentru București sunt anunțate precipitații slabe, predominant ploaie pe parcursul zilei de sâmbătă şi sub formă de ninsoare în restul intervalului.

„Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare începând din seara zilei de sâmbătă, când vor fi viteze în general de 40…45 km/h. Temperatura maximă va scădea semnificativ, de la 5…6 grade – sâmbătă, până în jurul valorii de 1 grad – duminică, iar cea minimă va fi de -2…0 grade”, a transmis sâmbătă ANM.

ADVERTISEMENT