News

Cod galben de ninsori puternice şi informare meteo de ploi, vijelii și polei, emise de ANM. Zonele vizate

O informare meteorologică - Cod galben de ninsori însemnate cantitativ și vânt puternic a intrat în vigoare în această dimineață, la ora 6:00. Atenționarea este valabilă până pe 8 decembrie, la ora 18:00.
07.12.2021 | 07:41
Cod galben de ninsori puternice si informare meteo de ploi vijelii si polei emise de ANM Zonele vizate
ADVERTISEMENT
07-12-2021
06:22

Ceața se adaugă celorlalte probleme aduse de vreme

O serie de atenționări nowcasting Cod galben de ceaţă densă au fost emise marți de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). cu valabilitate în zone din patru judeţe.

Până la ora 10:00 se va semnala ceaţă, care reduce vizibilitatea local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, în judeţele Ialomiţa, Argeş (Piteşti, Ştefăneşti, Călineşti, Topoloveni, Leordeni, Slobozia, Bradu, Mărăcineni, Suseni, Căteasca, Răteşti, Recea, Rociu, Negraşi, Mozăceni, Izvoru, Oarja, Ştefan cel Mare, Teiu), Călăraşi şi Dâmboviţa (Găeşti, Titu, Potlogi, Corbii Mari, Răzvad, Dragodana, Răcari, Petreşti, Văcăreşti, Lunguleţu, Mătăsaru, Gura Şuţii, Comişani, Odobeşti, Tărtăşeşti, Braniştea, Ulieşti, Mogoşani, Conţeşti, Vişina, Nucet, Brezoaele, Sălcioara, Poiana, Şelaru, Ulmi, Produleşti, Costeştii din Vale, Crângurile, Raciu, Morteni, Lucieni, Perşinari, Valea Mare, Gura Foii, Răscăeţi, Slobozia Moară, Cornăţelu) 

ANM a emis o nouă informare meteorologică de precipitații moderate și vânt puternic, precum și o atenționare de cod galben de ninsori însemnate cantitativ.

Atenționare de cod galben de ninsori însemnate cantitativ

Noua atenționare meteo de cod galben este valabilă pentru intervalul 7 decembrie, ora 06:00 până la 8 decembrie, ora 18:00.

ADVERTISEMENT

Fenomenele pe care ANM le precizează în atenționarea de cod galben vizează ninsori însemnate cantitativ, dar și intensificări ale vântului.

Zonele afectate vor fi atât sudul cât și estul Transilvaniei, precum și nordul, dar și centrul Moldovei, în special zonele montane.

ADVERTISEMENT

În acest interval, în sudul și estul Transilvaniei, precum și în nordul și centrul Moldovei, dar și în regiunile montane se vor înregistra cantități de precipitații care vor fi predominant sub formă de ninsoare.

Va ninge abundent pe alocuri, în special în zonele montane și subcarpatice. În zona montană înaltă, cât și pe o suprafață restrânsă în Moldova, vor fi vânturi puternice cu viteze de 45 – 55 km/h, cu vijelii.

ADVERTISEMENT

Unele deplasări vor fi temporar periculoase pentru perioada respectivă sau zona specificată, potrivit atenționării de cod galben.

Informare meteo de precipitații moderate și intensificări de vânt și polei

ANM a informat că în perioada dintre 6 decembrie, ora 22:00 până pe 8 decembrie, ora 18:00, vor fi înregistrate fenomene precum: precipitații moderate cantitativ, intensificări de vânt, precum și polei.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul acestei perioade, zona de apariție a ploilor se va întinde de la sud-vest, urmând să cuprindă mai toate regiunile și să se ajungă la averse ce vor cumula cantități ce vor fi de peste 15…20 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în jumătatea de sud-est, 30…40 l/mp.

Astfel, în regiunile de deal și de munte și în mod local în centrul, nordul și nord-estul României vor fi înregistrate precipitații predominant sub formă de ninsoare și lapoviță, pe când în regiunile sudice și sud-estice vor domina ploile. În Transilvania și în Moldova se va produce polei.

De marți, 7 decembrie, din a doua jumătate a zilei, se vor semnala intensificări ale vântului în estul, sud-estul, sud-vestul extrem și trecător în zona montană înaltă, în general cu viteze situate între 45 și 55 km/h.

De miercuri dimineață, 8 decembrie, zona de precipitații va fi mai restrânsă spre zonele estice și sud-estice.

ADVERTISEMENT
Tags: