Cod galben de ninsori şi vânt. Ce zone sunt afectate

cod galben, ninsoare si vant

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi, 13 februarie, o informare meteo de vreme rea, vânt puternic şi ninsori abundente, în 12 judeţe.

În perioada 13 februarie, ora 20.00 – 15 februarie, ora 15.00, se vor semnala  precipitaţii în extindere, moderate şi local însemnate cantitativ, intensificări ale vântului.

În intervalul menţionat, precipitaţiile vor fi în extindere, dinspre sud-vest şi vor cuprinde toată ţara. În sudul şi în estul teritoriului se vor cumula local 15…20 l/mp şi pe spaţii restrânse, în special la deal şi la munte, peste 25…30 l/mp.

În Dobrogea va ploua, în Câmpia Română vor predomina ploile, în Câmpia de Vest se vor semnala precipitaţii mixte, iar în restul ţării vor fi mai ales ninsori.

Se va depune strat de zăpadă, local consistent în zonele montane şi submontane, iar în a doua parte a intervalului şi în Moldova.

Începând din seara zilei de miercuri, 14 februarie, precipitaţiile vor fi în restrângere către est-nord-est.

Vântul se va intensifica temporar în majoritatea regiunilor. Vor fi perioade de timp cu rafale de 45…55 km/h în sud, în centru şi în est, iar la munte peste 70…80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, iar vizibilitatea scăzută.

Vor fi condiţii pentru depuneri de polei sau gheţuş.

Apoi, între 13 februarie, ora 22.00 – 14 februarie, ora 11.00, vor fi ninsori abundente, local viscolite, şi se va depune un strat consistent de zăpadă, potrivit meteorologilor.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri şi în prima parte a zilei de miercuri (13-14 februarie) în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali, apoi şi în cei de Curbură, precum şi în zona deluroasă din Banat, Oltenia şi Muntenia vor fi ninsori însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent.

Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze în general de 50…55 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m cu rafale de peste 80 km/h, astfel că vor fi intervale cu ninsoare viscolită şi vizibilitate redusă.