News

Cod galben de ploi anunțat de ANM în 14 județe. Când vom scăpa de precipitații

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis luni o avertizare de tip cod galben de ploi, valabilă de la luni, ora 10:00, până marți, ora 22:00.
26.09.2022 | 13:08
Cod galben de ploi anuntat de ANM in 14 judete Cand vom scapa de precipitatii
Finalul lunii septembrie, marcat de un cod galben de ploi. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Ultimul cod galben de ploi emis de ANM vizează 14 județe, iar meteorologii au estimat că precipitațiile vor fi ploi însemnate cantitativ. În prim-plan sunt județele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Timiş şi Vâlcea.

Cod galben de ploi în multe județe din vestul țării

Vor fi perioade cu averse și descărcări electrice în Maramureș, Banat, zona montană a Olteniei, în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

ADVERTISEMENT

Marți după-amiaza zilei, în sud-vestul și centrul țării, iar spre seară și noaptea (27/28 septembrie) în sud și sud-est vom avea instabilitate atmosferică.

Reprezentanții ANM au anunțat că vor actualiza acest mesaj în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice. Şi în Bucureşti, cerul va avea înnorări luni.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte va ploua slab, iar vântul va sufla slab până la moderat. În prima zi a săptămânii, temperatura minimă în Capitală va fi cuprinsă între 13 și 15 grade Celsius.

Cum va fi vremea în București

În București, vremea va fi caldă până marți, la ora 22:00, dar după aceea crește probabilitatea apariției averseșlor și a descărcărilor electrice. În același interval, pot apărea intensificări de scurtă durată ale vântului.

ADVERTISEMENT

Meteorologii i-au mai informat pe bucureșteni că temperatura maximă va ci cuprinsă între 25 şi 27 de grade Celsius. ”Temperatura medie a lunii august 2022 a avut valori cuprinse între 8,0 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 26,0 °C, la Zimnicea (figura 1).

Cele mai mari valori, peste 24 °C, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei și Dobrogei, în vestul și sud-vestul Banatului, în vestul Crișanei, precum și în sudul Moldovei.

ADVERTISEMENT

Valori cuprinse între 22 și 24 °C s-au înregistrat în cea mai mare parte a Moldovei și Maramureșului, în zonele deluroase din Muntenia și Oltenia, în estul Banatului și Crișanei, în zonele joase din Transilvania și local, în nordul și sudul Dobrogei”, se arată în caracterizarea climatologică valabilă pentru luna august.

 

ADVERTISEMENT