ANM a emis o atenţionare cod portocaliu de furtuni, valabilă până la ora 16.55, pentru municipiul Bucureşti şi o alertă de tip RO-Alert, care îi sfătuieşte pe oameni să evite deplasările în acest interval.
„Se vor semnala : intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70…90 km/h, vijelie puternică, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp, descărcări electrice, grindină”, spune ANM.
O atenţionare similară a fost în vigoare şi pentru partea de nord a judeţului Ilfov. Un stâlp de electricitate a fost doborât la Buftea de vântul puternic.
Acest cod galben de ploi este valabil sâmbătă, 16 iulie 2022, între orele 14:00 și 22:00. Avertizarea de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabilă și în București.
În prim-plan mai sunt județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Galați, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța și Tulcea.
”În Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea continentală vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta local prin intensificări ale vântului, vijelii (viteze la rafală de peste 60…70 km/h), descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torenţial și izolat grindină.
Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…35 l/mp. În regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele de temperatură-umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, se arată pe site-ul meteoromania.ro.
Altfel, amintim că recent, ANM a transmis cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Înaintea acestei prognoze, climatologul ANM, Roxana Bojariu, anunța că România va fi lovită de un val de caniculă.
Nu doar țara noastră este afectată de vremea de foc. Din cauza temperaturilor caniculare, mai multe incendii de vegetație au fost raportate la începutul săptămânii în Portugalia. Pentru stingerea lor au fost mobilizate forțe impresionante.
Inițial au fost mobilizați 1 300 de pompieri, dar numărul acestora a ajuns la 2 000 spre finalul săptămânii. Autoritățile au fost nevoite să evacueze mai multe localități.
Din cauza flăcărilor alimentate de vântul puternic și vremea toridă, în sprijinul pompierilor portughezi a intervenit și populația din zonele afectate. Incendii de vegetație au fost raportate și în Grecia.
Autoritățile elene au beneficiat de sprijinul unei echipe de pompieri români (n.r. – 28). La începutul lunii, aceștia au participat la deschiderea programului-pilot de pre-poziţionare în vederea stingerii incendiilor de pădure.