News

Cod galben de vijelii în vestul și sud-vestul țării. În București, temperaturile sar de 30 de grade

Agenția Națională de Meteorologie a emis sâmbătă un cod galben de vijelii în vestul și sud-vestul țării, în timp ce în Capitală temperaturile vor sări de 30 de grade
25.06.2022 | 11:22
Cod galben de vijelii in vestul si sudvestul tarii In Bucuresti temperaturile sar de 30 de grade
Cod galben emis de ANM pentru județele din sud-vestul țării. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă, 25 iunie, un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru vestul și sud-vestul țării.

Cod galben de vijelii

Vestul și sud-vestul țării se află sub un cod galben de vijelii de sâmbătă, ora 15.00, până duminică la ora 03.00.

ADVERTISEMENT

„În Banat, sudul Crișanei, apoi în Oltenia instabilitatea atmosferică se va accentua și se va manifesta prin perioade cu intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), descărcări electrice, averse torenţiale și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp”, a transmis ANM.

Judeţele afectate sunt Arad, Timişoara, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Vâlcea, Gorj, Dolj şi Olt.

ADVERTISEMENT

În Capitală însă temperaturile vor trece de pragul de 30 de grade Celsius, cu unele înnorări seara și noaptea.

„În intervalul 25.06.2022 ora 10:00 – 26.06.2022 ora 03:00, vremea va fi călduroasă, cerul va fi variabil, cu unele înnorări seara și noaptea, dar probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade, iar pe parcursul nopții temperatura aerului va scădea spre 18…19 grade, mai scăzută în zona peri-urbană până la 15 grade”, a transmis ANM.

ADVERTISEMENT

Stres termic asupra organismului

Gabriela Băncilă, directorul ANM, a precizat că aceste acest val de căldură reprezintă un stres termic asupra organismului uman, creând dificultăți în a ne odihni sau relaxa așa cum trebuie. Totuși, ea a precizat că încă se mai înregistrează diferențe mari de temperatură între zi și noapte și că acest lucru ne ajută să suportăm mai ușor temperaturile ridicate.

„Aceste diferențe foarte mari de temperatură între zi și noapte caracterizează mai frecvent sezoanele de tranziție. Și în primăvară, în timpul nopții, pentru că durata nopții este mai lungă, atmosfera are timp să se răcească, iar ulterior insolația să își spună cuvântul.

ADVERTISEMENT

Abia recent marcăm începutul verii astronomice, motiv pentru care durata de strălucire a soarelui, adică insolația o să aibă suficient timp să își spună cuvântul. O să ajungem să înregistrăm diferențe mari între temperaturile din cursul nopții, în mod frecvent, în aceste zile, ca urmare a pătrunderii unei mase de aer mai rece în zona Capitalei, fie că vorbim despre periferie sau despre centru, temperaturile nu au scăzut sub 12 grade, pentru ca în orele amiezii să vorbim despre 35 de grade”, a declarat pentru DcNews, directorul ANM, Gabriela Băncilă.

Potrivit acesteia diferențele de temperatură dintre zi și noapte se vor reduce tot mai mult odată cu stagnarea maselor de aer foarte cald.

„Acestea sunt diferențe destul de mari și cred că ar trebui să ne bucurăm de aceste diferențe pentru că ele fac ca nivelul de suportabilitate să fie destul de acceptabil.

Să ne imaginăm o zi în care, la ora 10, temperatura atinge 30 de grade și până spre orele 22-23 se menține peste această valoare, pentru ca ulterior, în contextul unei mase de aer care persistă, să aibă o scădere lentă, iar acea temperatură minimă de 20 de grade, care ar consemna o noapte tropicală, să se înregistreze preț de o oră sau o oră și jumătate, pe la orele 5 sau 6 AM, când răsare soarele.

Deci imaginați-vă că tot acest val semnificativ cu temperaturi peste 30 de grade, în decursul a 24 de ore, nu face altceva decât să producă adevăratul stres termic asupra organismului, pentru că nu ne putem odihni, nu ne putem relaxa, nici măcar pe timpul nopții. Mai mult decât atât, în marile aglomerări urbane, în timpul nopții, blocurile, clădirile, radiază căldura acumulată peste zi, nu în cursul a 2-3 ore după-amiaza, si pe parcursul a 12-13 ore, cu valori de peste 30 de grade”, a mai precizat Gabriela Băncilă.

ADVERTISEMENT