News

Cod galben de vreme rea, în 15 județe. Vijeliile continuă în peste o treime din țară

București și alte regiuni vor fi sub cod galben de vreme rea. Prognoza pentru următoarele ore în toată țara
30.05.2024 | 12:27
Cod galben de vreme rea in 15 judete Vijeliile continua in peste o treime din tara
Cod galben de furtuni în 15 județe. Averse, descărcări electrice și vijelii. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Meteorologii au emis un cod galben de furtuni valabil până joi seară în 15 județe din Maramureș, vestul Transilvaniei, nordul Crișanei, Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali.

Avertizare meteorologică: ploi torențiale și instabilitate atmosferică până joi seară

Aici se vor înregistra descărcări electrice, vijelii și ploi abundente, cu acumulări de apă între 20-25 litri pe metru pătrat și, local, până la 40 de litri pe metru pătrat în decurs de 1-3 ore.

ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă joi, între orele 10.00 și 23.00, în județele Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Maramureș, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava și Vâlcea.

„În intervalul menţionat, în Maramureş, vestul Transilvaniei, nordul Crişanei şi local în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali vor fi averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore), cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, au precizat meteorologii.

ADVERTISEMENT

Astfel de fenomene vor fi prezente, pe arii restrânse, și în alte regiuni ale țării. În zona municipiului București, până joi la ora 23.00, vremea va fi ușor mai caldă față de zilele anterioare, valorile termice situându-se în jurul mediilor multianuale.

Cerul va fi temporar noros, iar după-amiaza și seara sunt posibile ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade.

ADVERTISEMENT

Când se va încălzi vremea

„De vineri, ne așteptăm la o ameliorare și o încălzire a vremii. Temperaturile maxime se vor apropia și chiar vor depăși ușor valori de 30 de grade Celsius, cel mai probabil în weekend. 

Și în Capitală, la fel. Pe parcursul zilei de astăzi, gradul de instabilitate atmosferică va fi destul de accentuat, se va manifesta prin perioade cu averse, posibil și descărcări electrice, o temperatură maximă modestă 22 de grade probabil, însă mâine va fi ușor mai cald atât 23-24 de grade.

ADVERTISEMENT

În Bucureşti, pe parcursul acestui weekend vom avea temperaturi ridicate, temperaturi ce vor atinge valori de 30 de grade Celsius”, a spus Alina Șerban, meteorolog ANM, miercuri, la Antena 3 CNN.

 

ADVERTISEMENT