News

ANM: Cod galben şi portocaliu de vreme rea. Sunt așteptate furtuni în 33 de județe. Alertă în Bucureşti şi Ilfov / Update

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, o atenționare Cod galben de furtuni, care va fi valabilă în 33 de județe. Nu vom scăpanici de ploi: sunt așteptate precipitații în cantități însemnate.
05.06.2022 | 17:20
ANM Cod galben si portocaliu de vreme rea Sunt asteptate furtuni in 33 de judete Alerta in Bucuresti si Ilfov  Update
Ploi și vijelii sunt așteptate, duminică, în București / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
05-06-2022
18:48

O nouă alertă de vijelii

Un nou cod portocaliu de furtuni, urmat de o alertă Ro-Alert, duminică seara. Atenţionările sunt valabile până la orele 23.00.

  •  Județul Călăraşi: Fundeni, Frumușani, Plătărești;
  • Județul Giurgiu: Adunații-Copăceni, Vărăști;
  • Județul Ilfov: Jilava, Brănești, Cernica, Vidra, Glina, 1 Decembrie, Berceni, Dărăști-Ilfov, Copăceni, Popești-Leordeni;

Se vor semnala : vijelie puternică cu rafale de 75 – 90 km/h, averse torențiale care vor acumula peste 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici și medii, a transmis ANM.

Atenţionări RO-ALERT au fost transmise locuitorilor din zona Bucureşti-Ilfov, atenţionând asupra unor fenomene precum grindină sau descărcări electrice.

05-06-2022
15:21

Cod Portocaliu şi alertă RO ALERT

O nouă atenţionare cod portocaliu de vijelii. De asemenea, în localităţile menţionate din judeţul Ilfov, cetăţenii au primit mesaj Ro Alert.

“In zona : Județul Ialomiţa: Fierbinți-Târg, Maia, Rădulești;

  • Județul Prahova: Ploiesti, Brazi, Valea Călugărească, Bucov, Bărcănești, Puchenii Mari, Blejoi, Poienarii Burchii, Berceni, Gorgota, Râfov, Drăgănești, Dumbrava, Balta Doamnei, Tinosu, Gherghița, Olari;
    J
  • udețul Ilfov: Gruiu, Afumați, Moara Vlăsiei, Snagov, Ciolpani, Ștefăneștii de Jos, Nuci, Grădiștea, Petrăchioaia, Dascălu;

Se vor semnala : vijelie puternică (rafale de 75 – 90 km/h), averse torențiale care vor acumula peste 5 l/mp, descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici și medii”, transmite ANM

05-06-2022
14:22

Alerte ANM de vijelii şi grindină

Conform unei avertizări nowcasting ANM, este cod portocaliu de vijelie şi grindină de dimensiuni medii până la ora 18.00 în:

  • Județul Constanta: Ostrov, Băneasa, Rasova, Lipnița, Independența, Oltina, Aliman, Deleni, Adamclisi, Dobromir, Ion Corvin;

De asemenea, până la ora 18.30, s-a emis cod galben nowcasting de vijelii şi grindină de dimensiuni mici şi medii în:

  • Județul Alba: Blaj, Șona, Valea Lungă, Sâncel, Șpring, Berghin, Cergău, Roșia de Secaș, Ohaba, Cenade, Doștat;
  • Județul Mureş: zona de munte;
  • Județul Sibiu: Săliște, Șeica Mare, Ocna Sibiului, Axente Sever, Slimnic, Loamneș, Micăsasa, Păuca, Șeica Mică, Apoldu de Jos, Ludoș;

Nu am scăpat de vremea rea în acest weekend. Meteorologii atrag atenția că vremea urmează să se strice în orele următoare.

Un număr de 33 de județe vizate de atenționarea Cod galben

Sunt așteptate furtuni, ploi și descărcări electrice în 33 de județe, precum și în Capitală. Codul galben este valabil între 5 iunie (ora 12:00) și 6 iunie (ora 06:00).

ADVERTISEMENT

Zonele geografice incuse în atenționarea meteorologilor sunt: Muntenia, Dobrogea, Carpații Orientali și Meridionali, precum și cea mai mare parte a Moldovei. În timpul nopții, vom avea instabilitate și în Banat sau Oltenia.

Astfel de fenomene vor fi prezente, pe arii restrânse, şi în Transilvania şi restul Moldovei, astfel că frontul atmosferic devine instabil în aproape toată țara, mai ales în noaptea de duminică spre luni.

ADVERTISEMENT
Cod Galben de furtuni în România. foto: ANM

Vânt, ploi, vijelii și chiar grindină, în 33 de județe din România

În zonele menționate, vremea rea se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului și vijelii, precum și grindină. Vântul va bate cu viteze cuprinse, în general, între 55 și 75 km/h.

Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Atenționarea meteorologilor vine la doar 24 de ore după un alt Cod galben, pe care l-au emis pentru județele din centrul, nordul și vestul țării. Începând de sâmbătă, aici au fost prezente vijelii și averse.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Săptămâna viitoare, vremea începe să se îndrepte. Luni, 6 iunie 2022, temperaturile pot ajunge la 31 de grade, în timp ce minimele vor scădea până la 6 grade. Cerul va fi preponderent senin, cu excepția zonelor de munte, unde, pe alocuri, sunt așteptate averse și descărcări electrice.

Marți, temperaturile rămân ridicate pe timpul zilei, cu maxime de până a 31 de grade. Pe timpul nopții, sunt așteptate chiar și 6 grade. La mare, vremea va fi ceva mai rece, cu maxime de 21-22 de grade, iar la munte sunt condiții pentru ploi de scurtă durată și intensitate medie.

ADVERTISEMENT

România va avea parte de o vară toridă, spun specialiștii, cu foarte multe zile călduroase, și cu temperaturi care se vor situa în jurul valorii de 35 de grade. Perioada caniculară va fi întreruptă de furtuni violente, care vor face ravagii în toată Europa, așa cum atenționează meteorologii.

ADVERTISEMENT