News

Cod galben de viituri emis de hidrologi până marți. Vizate sunt râuri din Muntenia

Hidrologii au emis, luni, o nouă atenționare cod galben de inundații. Aceasta vizează până marți la orele dimineții două bazine hidrografice din Muntenia.
13.12.2021 | 15:46
Cod galben de viituri emis de hidrologi pana marti Vizate sunt rauri din Muntenia
ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o nouă alertă cod galben de inundaţii, ce vizează până marți dimineața două bazine hidrografice din Muntenia: Ialomița și Buzău.

Conform prognozei hidrologilor, din cauza precipitațiilor din ultimele zile, vor fi creșteri de debite şi de niveluri și se pot produce viituri.

ADVERTISEMENT

Cod galben de viituri până marți, în bazinele hidrografice Ialomița și Buzău. Anunțul hidrologilor

Potrivit INHGA, de luni de la ora 11.00 până marţi, la ora 9:00, vor fi creşteri de debite şi de niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Ialomiţa – sector aval S.H. Băleni – amonte S.H. Coşereni (judeţele: Dâmboviţa, Ilfov şi Ialomiţa) şi Buzău – sector aval S.H. Baniţa (judeţele: Buzău şi Brăila).

Alerta curentă a fost transmisă de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. şi Administraţiile Bazinale de Apă Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa şi Siret.

ADVERTISEMENT

INHGA mai precizează că în următoarele ore, în zonele avertizate se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene periculoase având ca efect producerea de inundații.

Peste 30 de localități din 11 județe au fost afectate de inundațiile produse în urma ploilor puternice

Numai în ultimele 24 de ore, 33 de localități din 11 județe au fost afectate de inundațiile produse în urma ploilor puternice, a anunțat IGSU.

ADVERTISEMENT

Precipitațiile însemnate au produs efecte în 33 de localități din 11 județe (Argeș, Brașov, Buzzău, Caraș Severin, Dâmbovița, Gorj, Mehedinți, Maramureș, Prahova, Vâlcea și Vrancea), unde pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 17 case, 12 beciuri/subsoluri, 13 curți și 3 anexe gospodărești.

Cele mai afectate județe au fost Prahova, Vrancea și Vâlcea, zone în care precipitațiile au produs viituri sau o surpare de teren.

ADVERTISEMENT

”În județul Prahova, pe raza localității Sinaia s-a produs o surpare de teren ca urmare a eroziunii malului pârâului Vânturiș, fiind în pericol 3 case. Preventiv 3 persoane s-au autoevacuat la rude. De asemenea, în localitatea Cheia s-a intervenit pentru salvarea unei persoane dintr-un autoturism surprins de o viitură, aceasta nu a necesitat îngrijiri medicale.

În județul Vrancea, pe raza localității Jitia s-a produs o viitură pe un drum sătesc ca urmare a scurgerilor de pe versanți, fiind distrus un podeț de pe drumul de acces în zona localității. În zona afectată locuiesc aproximativ 200 de persoane. Accesul se poate realiza doar pietonal. Intervin echipaje din cadrul SDN pentru remedierea situației.

În județul Vâlcea, pe raza localității Românești, cătun Marinești s-a produs o viitură pe un drum sătesc, ca urmare a scurgerilor de pe versanți, fiind distrus un podeț de pe drumul de acces în zona localității. În zona afectată locuiesc aproximativ 50 de persoane. 

Traficul rutier a fost temporar blocat (din cauza pietrelor căzute de pe versanți) pe un drum național (DN 10/BZ) și a fost restricționat (din cauza unei viituri) pe un drum județean (DJ 702B/DB)”, transmit cei de la IGSU.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informează că nu s-au înregistrat victime omenești în urma acestor evenimente.

ADVERTISEMENT