News

Cod portocaliu de caniculă în șapte județe din România. Avertismentul ANM pentru locuitorii din București

O nouă zi cu coduri portocalii în România, de data aceasta în șapte județe, exceptând capitala București. Românii sunt sfătuiți să nu iasă din casă decât dacă sunt obligați.
24.06.2024 | 08:46
Cod portocaliu de canicula in sapte judete din Romania Avertismentul ANM pentru locuitorii din Bucuresti
Cod portocaliu de caniculă în șapte județe din România. Avertismentul ANM pentru locuitorii din București. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Așadar, specialiștii ANM vorbesc în aceste județe de temperaturi de 35 – 37 de grade Celsius la umbră, Bucureștiul nefiind ferit de aceste temperaturi ridicate. Valul de căldură persistă, totodată, în Banat, în nordul Olteniei, nordul Munteniei și zona continentală a Dobrogei, zonele respective fiind vizate de o avertizare cod portocaliu.

Cod portocaliu de caniculă în șapte județe din România

Specialiștii ANM le transmit românilor să respecte toate regulile recomandate de specialiștii ISU pentru a se feri și proteja de caniculă. ”Valul de căldură va persista în Banat, în nord-vestul şi nordul Olteniei, în nordul Munteniei, precum şi în zona continentală a Dobrogei, disconfortul termic se va menţine ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi, şi izolat va fi caniculă”, a explicat ANM.

ADVERTISEMENT

Temperaturile sunt mult mai mari decât cele normale în această perioadă a anului, vorbind despre temperaturi de 33 și 35 de grade. Tot luni, 24 iunie, e valabilă și o avertizare de tip cod portocaliu, astfel că specialiștii ANM vorbesc despre un val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat, în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti.

Temperaturile maxime în acest caz vor fi de 33 – 35 de grade la umbră. ”În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime, deşi uşor mai scăzute faţă de cele înregistrate în zilele anterioare, vor fi în continuare deosebit de ridicate.

ADVERTISEMENT
Cod portocaliu caniculă
Cod portocaliu caniculă

Disconfortul termic se va menţine accentuat, indicele temperatură- umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi şi va fi caniculă”, au precizat meteorologii. Temperaturile maxime atinse vor fi de 35 – 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că ANM vorbește despre ”noaptea tropicală”.

Elena Mateescu vorbește despre cea mai călduroasă vară din istorie

Directorul ANM Elena Mateescu explica la Antena 3 că s-ar putea ca luna iulie, care e tot mai aproape, să fie cea mai fierbinte lună iulie din istoria țării. Totul din cauza încălzirii globale, în condițiile în care specialiștii avertizau că în acest ritm în cel mult 100 de ani în sudul României va fi deșert.

ADVERTISEMENT

Debutul lunii lui Cuptor ar putea începe din nou cu valori de temperaturi de 37-38 de grade peste pragul unei zile de caniculă și datele arată o probabilitate foarte ridicată ca în fiecare săptămână, cel puțin până în jurul datei de 22 iulie să consemnăm în medie temperaturi peste normal, mai ales în partea de sud, sud-est și est a țării”, declara Elena Mateescu pentru sursa citată.

”Încheiem o lună iunie 2024 ca fiind cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor meteorologice, la acest moment 3 grade abatere termică pozitivă, depășim recordul înregistrat în 2019 cu 2,5 grade Celsius și cu siguranță ceea ce urmează pe parcursul acestei săptămâni.

ADVERTISEMENT

Până duminică va face ca această lună să rămână în acest top, din păcate, confirmând seria recordurilor înregistrate de la începutul anului 2024 și până în prezent, în contextul în care vorbim de schimbări climatice evidente“, a mai explicat Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT