News

Cod portocaliu de caniculă în sudul țării. Temperaturile se vor apropia de 40 de grade

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de caniculă pentru opt județe din sudul țării, valabil pentru ziua de luni.
20.08.2023 | 12:02
Cod portocaliu de canicula in sudul tarii Temperaturile se vor apropia de 40 de grade
Caniculă accentuată în sudul țării/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Zilele de duminică și luni vor fi foarte călduroase în întreaga țară, iar sudul țării se va confrunta cu o caniculă severă în cursul zilei de luni, potrivit avertizărilor emise de către meteorologi pentru următoarele două zile.

Opt județe, sub caniculă severă

Prima avertizare este un cod galben valabil pentru 20 și 21 august, pe teritoriul întregii țări, cu un val de căldură și disconfort termic ridicat. Meterologii de la ANM anticipează că situația se va prelungi pe durata întregii săptămâni care începe de mâine.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat valul de căldură va persista, iar în zonele de câmpie și local în cele de deal și podiș va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar minimele se vor situa între 17 și 24 de grade”, se arată în avertizarea ANM.

În zona de sud-est a țării, căldura va fi și mai greu de suportat pe durata zilei de luni, pentru care va fi valabil o avertizare de cod portocaliu. Județele afectate sunt Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Constanța, Ilfov și municipiul București

ADVERTISEMENT

Luni (21 august) în județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Constanța, Ilfov și municipiul București valul de căldură și canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități”, se arată în a doua avertizare a Administrației Naționale de Meteorologie.

Un final călduros de vară

Cele două avertizări confirmă astfel prognoza emisă de către ANM pentru intervalul 14-27 august, meteorologii precizând că finalul verii va reprezenta un nou val de caniculă pentru aproape întreaga țară, fiind ceva mai reduse în interiorul arcului carpatic.

ADVERTISEMENT

În Muntenia, temperaturile se vor menține constant peste 30 de grade, cu precipitații frecvente spre finalul intervalului. În Banat, media temperaturilor va fi între 30 și 32 de grade, iar minimele vor oscila între 14 și 18 grade. În ceea ce privește ploile, probabilitatea pentru apariția acestora este ridicată în cele două săptămâni. În Crișana, temperatura medie va fi de 32 de grade, urmând ca în ultimele zile să scadă ușor, spre 30 de grade. Valorile termice din timpul nopților vor fi cuprinse între 14 grade și 18 grade.

În Transilvania se așteaptă ca vremea pe finalul lunii august să se încadreze, în general, în intervale de temperatură specifice perioadei, cele mai ridicate valori urmând să se înregistreze pe 23 și 24 august. Minimele vor fi cuprinse între 12 și 14 grade, iar ploile vor avea mai ales caracter local. În Maramureș, temperaturile vor fi doar cu puțin mai mici.

ADVERTISEMENT

Temperaturile vor fi ridicate, în cea mai mare parte a intervalului, în Moldova fiind cuprinse între 30 și 32 de grade, iar minimele se vor încadra între 14 și 18 grade. Pentru Dobrogea se anticipa, în general, o vreme caninculară.

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și...
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și a pozat așa pe Instagram: „Oamenii mei frumoși, a ieșit soarele!”
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul...
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul argentinian. Jurnalista este de o frumuseţe uimitoare
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!