News

Cod portocaliu de caniculă și cod galben de vijelii. Vremea extremă afectează România

Administrația Națională de Meteorologie emis marți cod portocaliu de caniculă și cod galben de vijelii. ANM i-a anunțat pe români că în următoarele 3 zile urmează temperaturi foarte ridicate și ploi torențiale.
26.07.2022 | 12:38
Cod portocaliu de canicula si cod galben de vijelii Vremea extrema afecteaza Romania
ANM anunță trei zile în care vom avea și caniculă, și vijelii. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

ANM a anunțat că valul de căldură se va extinde marți în cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În primul cod galben emis de ANM, vor fi temperaturi maxime între 33 și 37 de grade Celsius.

Cod portocaliu de caniculă în mai multe județe din vest și sud

Mai departe, meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă valabil marți, 26 iulie Zonele afectate sunt Banat, Crișana, Oltenia și local Muntenia.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vestul Transilvaniei și al Maramureșului sunt alte zone afectate de valul de căldură. După-amiaza vor fi valori termice de 37…39 de grade, iar noaptea vom avea 20…22 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar ITU va depăși pragul critic de 80 de unități.

În al doilea mesaj publicat pe site-ul ANM se arată că marți, de la ora 18:00 până la miercuri, la ora 03:00, vom avea cod galben de vijelii. În vest și nord-vest vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Vor fi înregistrate intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…70 km/h). Totodată, vor fi descărcări electrice și izolat averse torenţiale.

Zile fierbinți și instabilitate atmosferică

În al treilea mesaj emis de ANM avem cod galben de caniculă valabil în zilele de 27, 28 și 29 iulie. Valul de căldură se va menține în special în jumătatea de sud a țării.

ADVERTISEMENT

În același context, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Maxime se vor situa între 33 și 37 de grade Celsius.

Meteorologii au mai precizat că valul de căldură va continua și în următoarea perioadă. Mai afectate vor fi zonele din sudul și sud-estul țării. De asemenea, în al treilea mesaj a fost inclus și un cod portocaliu de caniculă valabil miercuri, 27 iulie.

ADVERTISEMENT

Oltenia și Muntenia vor fi cele mai afectate regiuni. Aici, după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade. Noaptea, valorile termice nu vor coborî sub 20…22 de grade Celsius. Miercuri, în zonele de munte și în centru, dar și în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

 

 

ADVERTISEMENT