Atmosferă sufocantă în ţară, întîrzieri la CFR şi leşinuri pe stradă. Codul PORTOCALIU de caniculă e urmat de furtuni

Ziua de duminica ne-aduce vreme exagerat de calda. Va fi canicula in cea mai mare parte a tarii, iar in vest si in sud-vest se vor atinge chiar si 39 de grade. Meteorologii au anuntat pentru duminica...
19.07.2015 | 12:33
Atmosfera sufocanta in tara intirzieri la CFR si lesinuri pe strada Codul PORTOCALIU de canicula e urmat de furtuni

Ziua de duminica ne-aduce vreme exagerat de calda. Va fi canicula in cea mai mare parte a tarii, iar in vest si in sud-vest se vor atinge chiar si 39 de grade. Meteorologii au anuntat pentru duminica cod portocaliu de canicula in sase judete din vest, iar in tot restul tarii este cod galben. Atmosfera cea mai fierbinte va fi in judetele Bihor, Arad, Timis, Caras Severin, Mehedinti si Dolj, unde sunt anuntate temperaturi la umbra de 38-39 de grade si disconfort termic accentuat.

Nici in restul tarii nu va fi cu mult mai bine. Vor fi depasite frecvent valori de 35-36 de grade si local asteptam pana la 38 de grade.

Valul de caldura sahariana a lovit Romania inca de ieri, cand noua judete din vest si sud-vest au fost sub cod galben de canicula, dar, dupa cum stiti, nici in celelalte zone nu au fost temperaturi usor de suportat.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, duminica, o avertizare nowcasting Cod Galben de ploi si furtuni pentru judetul Sibiu, valabila pana la ora 13,30, iar avertizarea nowcasting Cod Galben de vijelie pentru judetul Timis a fost prelungita pana la ora 13,00.

Cinci persoane au lesinat pe strada in Vaslui din cauza caniculei

Potrivit managerului Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Vaslui, trei tineri din Barlad si unul din Vaslui, cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani, si o femeie de 88 de ani din comuna Muntenii de Sus, au cazut in strada si au avut nevoie de ingrijiri medicale.

“Efectele caniculei sunt oarecum atipice fata de anii trecuti, avand in vedere ca au fost foarte multi tineri care nu au respectat avertizarile medicilor, nu s-au protejat si au ajuns sa fie afectati de temperaturile ridicate”, a declarat, duminica, managerul SAJ Vaslui, Aurora Popa.

CFR anunta intarzieri ale trenurilor

Trenurile vor circula cu viteza redusa in aceasta perioada din cauza temperaturilor ridicate, pentru a se preveni eventualele accidente, astfel ca cei care vor sa calatoreasca cu trenul trebuie sa se informeze in prealabil in legatura cu modificarile intervenite in program, anunta CFR Calatori prin intermediul unui comunicat transmis duminica.

Sursă: www.stirileprotv.ro

………………………………………………………………….

Meteorologii au actualizat avertizarea meteo de caniculă pentru România. ANM a emis o atenţionare meteo de cod portocaliu pentru şase judeţe, valabilă pentru zilele de duminică şi luni. Pe parcursul acestei perioade, temperaturile vor ajunge până la 39 de grade la umbră.

COD GALBEN. Duminică, 19 iulie şi luni, 20 iulie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată ţara. Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35-36 de grade şi local se vor atinge 37-38 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a teritoriului.

Astfel, meteorologii au emis un COD PORTOCALIU de caniculă pentru judeţele Bihor, Arad Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, unde temperaturile vor ajunge la 38-39 de grade la umbră, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Restul ţării va fi în cele două zile (duminică şi luni) sub avertizare cod galben.

Sursă: romaniatv.net