News

România, sub alerte de la meteorologi și hidrologi. Cod portocaliu de inundații în 7 județe. Update

România se află sub coduri de vreme severă. ANM și INHGA au emis alerte de inundații, ploi abundente și precipitații care pot duce la depunerea de polei pe șosele. Și Capitala se află sub avertizare.
26.12.2021 | 14:16
Romania sub alerte de la meteorologi si hidrologi Cod portocaliu de inundatii in 7 judete Update
ADVERTISEMENT
26-12-2021
12:17

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, cod portocaliu de inundații pentru 7 județe

Autoritățile au anunțat noi alerte de inundații. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţul Alba), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

  • 26.12.2021 ora 12:00 – 28.12.2021 ora 24:00, intervalul alertei cod portocaliu

Conform INHGA, în aceste zone se pot produce fenomenele hidrologice periculoase, cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 27.12.2021 ora 06:00 – 27.12.2021 ora 18:00 pe unele râuri din judeţele: Bihor, Arad, Alba şi Caraş Severin.

Manifestări hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţii râurilor de grad inferior incluse în avertizarea Cod portocaliu, precizează INHGA

26-12-2021
10:18

ANM, cod galben de vreme rea. Bucureștiul, vizat de alertă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de vreme severă până pe 28 decembrie și alerte cod galben pentru mai multe județe, până pe 27 decembrie.

Conform informării, de duminică de la ora 12.00, până marți la ora 10.00, temporar se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, local moderate cantitativ. În zona montană înaltă și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, iar în celelalte regiuni vor predomina ploile.

Se va depune polei, local în sud-est și izolat în restul teritoriului. Vor fi perioade, îndeosebi pe parcursul zilei de luni (27 decembrie), în care vântul va prezenta intensificări în zona montană înaltă, cu rafale ce vor depăși 60…70 km/h spulberând zăpada.

Duminică, un prim cod galben a intrat în vigoare la ora 12.00, fiind valabil 24 de ore. În intervalul menționat, în Banat, nord-vestul Olteniei și pe arii restrânse în Crișana și Transilvania va ploua însemnat cantitativ.

În Carpații Occidentali și în grupele vestice ale Carpaților Meridionali, la altitudini mai mici de 1600 m vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie și lapoviță care vor continua să determine topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la altitudini de peste 1800 m vor predomina ninsorile. Cantitățile de precipitații vor depăși 20…25 l/mp.

Sursa foto: meteoromania.ro

Capitala, sub cod galben de ploaie și polei

Un al doilea cod galben intră în vigoare la ora 22.00, fiind valabil până luni dimineața. În intervalul menționat, în județele Brăila, Ialomița, Tulcea, Ilfov și în zona municipiului București, precum și în zonele joase de relief ale județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău temporar vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie și local se va depune polei.

26-12-2021
05:13

Hidrologii au emis cod roșu de inundații pentru râuri din județele Caraș-Severin și Alba

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis cod roșu de inundații pentru cursuri de râuri din județele Caraș-Severin și Alba.

Avertizarea pentru județul din sud-vestul țării a intrat în vigoare la ora 01.00 şi este valabilă până duminică la ora 12.00.

”Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra (afluent al râului Timiş), judeţul Caraş Severin”, au transmis, sâmbătă seară hidrologii.

Alerta pentru Alba a intrat în vigoare la ora 3:35 și va expira la ora 9.00.

”Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – bazin superior amonte S.H. Scărișoara, județul Alba”, anunță INHGA.

Specialiștii anunță cod portocaliu de ploi și inundații în mai multe județe din ţară. Unele râuri sunt deja umflate, în alte zone vom avea ninsori abundente.

Cod portocaliu de inundații în mai multe zone. Când ajung precipitațiile în Capitală

Potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea în următoarele zile este una a extremelor cu risc de inundații, temperaturi ridicate, dar și noi precipitații.

ADVERTISEMENT

„Într-adevăr o vreme a extremelor, luând în considerare avertizarea meteorologică de cod portocaliu valabilă până mâine la ora 12:00 care vizează zona Carpaților Occidentali precum și grupa vestică a Carpaților Meridionali.

Acolo va ploua abundent cantitățile de apă putând depăși 40-50 de litri pe metru pătrat, la nivel local 70 de litri pe metru pătrat, iar la altitudini mai mari de 1.800 m vor predomina ninsorile.

ADVERTISEMENT

În același timp, tot până mâine la orele 12:00 vorbim de o avertizare meteorologică de cod galben pentru zona Banatului, Crișana, local Transilvania nord-vestul Olteniei, şi aici ploile vor fi însemnate cantitativ.

Vorbim de valori de care pot depăși 20-40 de litri pe metru pătrat, iar până data de 28 decembrie o informare meteorologică ce vizează, de asemenea, ploi moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului în aproape toată țara.

ADVERTISEMENT

Vorbim de precipitații moderate cantitativ și nu în ultimul timp pe parcursul nopților și dimineților atunci când temperaturile vor scădea sub 0 grade Celsius vor fi condiții favorabile pentru producerea poleiului.

Mâine și poimâine va fi o ușoară scădere a valorilor de temperaturii, după care începutul de săptămână să aducă din nou temperaturi în creștere de până la 9 -10 grade Celsius, dar și în capitală în următoarele zile este posibil să semnalăm precipitații”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au actualizat și informarea meteorologică de vreme rea

Potrivit ANM, în intervalul 25 decembrie, ora 10:00 – 28 decembrie, ora 10:00 zonele menționate în informare vor fi afectate de precipitații moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului.

În intervalul menționat temporar vor fi precipitații moderate cantitativ în cea mai mare parte a țării. În zona montană înaltă, iar începând din seara zilei de sâmbătă (25 decembrie) și în cea mai mare parte a Moldovei vor fi ninsori și lapoviță, iar în celelalte regiuni mai ales ploi.

Îndeosebi pe parcursul zilelor de duminică (26 decembrie) și luni (27 decembrie) pe alocuri se va depune polei, cu o probabilitate mai ridicată în jumătatea de sud a Moldovei, în Muntenia, în Crișana și nord-vestul Transilvaniei.

Pe parcursul zilei de luni (27 decembrie) vântul va prezenta intensificări temporare în regiunile sudice, cu viteze de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă, rafalele vor depăși 60…70 km/h spulberând zăpada.

ADVERTISEMENT
Tags: