News

Cod portocaliu de inundații extins în 16 județe. Hidrologii au anunțat viituri rapide

Reprezentanții Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au anunțat joi seara că încă două județe vor fi afectate de inundații în următoarele ore.
01.09.2022 | 23:59
Cod portocaliu de inundatii extins in 16 judete Hidrologii au anuntat viituri rapide
Cod portocaliu de inundații în România. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, ultima avertizare de tip cod portocaliu de inundaţii vizează mai multe râuri din judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud. Alerta este valabilă până vineri, 2 septembrie 2022, la ora 09:00. Până la acea oră, hidrologii au avertizat că pot apărea scurgeri importante pe versanţi.

Cod de portocaliu de inundații în România

De asemenea pe râurile mici pot apărea torenţi, pâraie și viituri rapide. Efectele acestora? Inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Inundaţie pe râurile din bazinul hidrografic Mureş.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Rastoliţa – amonte S.H. Glodeni, judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, conform informațiillor furnizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

În plus, reprezentanții INHGA au mai transmis că așteaptă fenomene hidrologice periculoase mai ales în bazinul hidrografic Mureş – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Gălăoaia – amonte S.H. Glodeni.

ADVERTISEMENT

Inundații în zeci de județe

Amintim că la ora 13:00, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis un cod portocaliu de inundaţii și pentru râurile din 14 judeţe. De asemenea, a fost emisă o atenţionare cod galben pentru râuri din 33 de judeţe, până vineri noapte. Joi, la ora 13:00, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis un cod portocaliu de inundaţii și pentru râurile din 14 judeţe.

De asemenea, a fost emisă o atenţionare cod galben pentru râuri din 33 de judeţe, până vineri noapte. Joi, de la ora 15:00, până vineri, la ora 24:00, codul portocaliu de inundații a vizat râurile din bazinele hidrografice Crişul Alb, Bega, Timiş, Caraş și Cerna.

ADVERTISEMENT

Au fost afectate județele Hunedoara, Arad, Mureş, Alba, Sibiu, Timiş, Caraş Severin şi Gorj. Cod portocaliu de inundații a fost și pe Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Mehedinţi, Caraş Severin şi Dolj).

De asemenea, au fost vizate bazinele hidrografice Desnăţui (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior) și Jiu (bazin amonte S.H. Răcari şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H.Răcari – amonte S.H).

ADVERTISEMENT

Aceeși avertizare a inclus bazinele hidrografice Podari (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj) și Olt (afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hoghiz). Autoritățile din județe Braşov, Harghita, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Olt şi Dolj au fost în alertă maximă.

ADVERTISEMENT