News

Cod portocaliu de inundații pe Prut, până joi. Alte 12 județe, sub cod galben

30.06.2020 | 12:30
Cod portocaliu de inundatii pe Prut pana joi Alte 12 judete sub cod galben
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de marți, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o nouă avertizare Cod portocaliu de inundaţii.

Atenționarea este una valabilă pentru râul Prut, în zona județelor Botoşani, Iaşi şi Vaslui.

Ploile abundente din ultima perioadă, dar și cele care se anunță, pot provoca creșteri importante de debite și viituri periculoase.

ADVERTISEMENT

Hidrologii au emis cod portocaliu de inundații pe Prut, până joi

Codul portocaliu de la INHGA este valabil în intervalul marți, 30 iunie, ora 12:00 – joi, 2 iulie, ora 24:00 pe râul Prut – sector aval Ac. Stânca Costeşti – amonte S.H. Fălciu, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Ac Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior în amonte de intrarea în ţară.

Conform avertizării, se anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare în bazinele Siret, Prut și pe râuri din Dobrogea.

ADVERTISEMENT

Râuri din 12 județe, sub cod galben de inundații

Tot marți, hidrologii au emis și un cod galben de inundații pe râuri din Braşov, Covasna, Buzău, Suceava, Neamţ, Harghita, Bacău, Covasna, Constanţa şi Tulcea, iar de marți ora 12:00 până joi ora 24:00 pe râul Prut, sector aval S.H. Fălciu, judeţele Vaslui şi Galaţi.

ANM, cod galben de ploi abundente

Creșterile cotelor râurilor vor fi susținute și de ploile abundente prognozate. ANM a emis un cod galben de instabilitate în intervalul orar 12:00 – 20:00.

ADVERTISEMENT

Conform avertizării, în zona Carpaților Orientali, cea mai mare parte a Dobrogei, sudul Moldovei și estul Munteniei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, cu ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

Cantitățile de apă din aceste zone vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30…50 l/mp. Județele vizate sunt Suceava, Neamț, Harghita, Brașov, Covasna, Prahova, Bacău, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași

ADVERTISEMENT