Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări pentru zilele următoare printre care un cod portocaliu de vânt puternic, dar și un cod galben de vijelii și ploi. Potrivit meteorologilor, vremea va deveni instabilă, iar rafalele de vânt vor atinge viteze semnificative în mai multe zone din România.
Începând din 13 martie, ora 02:00, și până pe 15 martie, ora 18:00, vremea va fi instabilă în cea mai mare parte a țării. Se vor înregistra averse, uneori însoțite de descărcări electrice. Cele mai semnificative cantități de precipitații vor cădea în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Olteniei, unde se pot acumula între 15 și 25 l/mp, iar local chiar peste 40 l/mp. Izolat, va cădea grindină.
Vântul va avea intensificări pe tot parcursul zilei de joi, cu rafale mai puternice în vest, est și sud-est, precum și în zonele montane. Vineri și sâmbătă, rafalele vor continua să fie puternice, în special în zonele montane și în vestul și centrul țării.
Pentru ziua de joi, 13 martie, între orele 06:00 și 22:00, ANM a emis un Cod Galben de vânt puternic și vijelii, valabil în aproape toată țara. Vântul va sufla cu viteze cuprinse între 50 și 60 km/h, iar pe alocuri va atinge 65-70 km/h. În zona montană înaltă, la altitudini mai mari de 1.700 m, rafalele vor depăși 90-110 km/h.
Tot joi, între orele 10:00 și 18:00, județele Constanța, Tulcea, estul județelor Călărași și Ialomița, Brăila, Galați, Vaslui, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Alba și zona montană a județului Cluj se vor confrunta cu rafale de vânt mult mai puternice. Pentru aceste zone, meteorologii au emis un Cod Portocaliu de vânt, cu viteze de 70-85 km/h, iar la altitudini mari, rafalele vor depăși 120 km/h.
În noaptea de joi spre vineri, între orele 22:00 și 10:00 dimineața, un nou Cod Galben de vânt puternic va fi în vigoare pentru zonele montane. Vântul va continua să sufle cu intensitate, atingând viteze de 70-80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1.700 m, rafalele vor fi, în general, de 90-100 km/h.
ANM a mai anunțat că România se va afla în aceste zile sub un nor de praf saharian. Specialiștii citați de Adevărul.ro susțin că, față de alți ani, de această dată este posibil ca particulele să nu se depună pe sol și suprafețe, însă vor rămâne suspendate în aer. De aceea, este foarte important să ne luam măsuri de precauție.
„Praful saharian modifică într-o oarecare măsură calitatea aerului și induce la nivelul căilor respiratorii o iritație locală. Acest efect este resimțit mai ales de persoanele care sunt afectate de boli cronice respiratorii sau alergii. Consecința? Acești pacienți pot prezenta manifestări ale bolilor de bază. Adică să strănute, să tușească, să necesite o doză suplimentară de medicație din cea pe care de regulă o folosesc”, a declarat managerul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, pentru sursa citată.