News

Cod roșu de inundații și cod portocaliu extins de vijelii, descărcări electrice și grindină în aproape toată România – Update 21 iunie

21.06.2020 | 17:54
Cod rosu de inundatii si cod portocaliu extins de vijelii descarcari electrice si grindina in aproape toata Romania  Update 21 iunie
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, un cod portocaliu de vijelii, descărcări electrice și grindină, valabil până luni, 21 iunie.

ANM a transmis sâmbătă, 20 iunie, un cod portocaliu de vreme rea, marcat de vijelii, descărcări electrice și grindină, valabil începând cu ora 12:00 și până luni, 22 iunie, ora 16:00.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 17:54 Meteorologii au emis o avertizare de tip nowcasting de furtuni violente pentru București și Județul Ilfov, până la ora 18:30. Capitala țării se află sub cod portocaliu de vijelie.

UPDATE, 21 iunie, ora 13:26 Hidrologii au emis un cod roșu de inundații pe râurile din județul Timiș, până mâine la ora 12:00. De asemenea, râurile din județele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Hunedoara, Mureş, Harghita, Alba, Timiş, Caraş Severin, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Vrancea, Buzău, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi şi Dâmboviţa se află sub cod portocaliu.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 21 iunie, ora 10:46 Codul portocaliu care expiră mâine, 22 iunie, la ora 06:00 dimineața a fost extins. Județele Argeș, Arad și Timiș se adaugă celorlalte regiuni aflate sub intemperie.


UPDATE, 14:40 ANM a emis o avertizare now casting de cod roșu de ploi pentru județele Vaslui și Iași, valabilă până la orele 15:30.

ADVERTISEMENT

Fenomenele vizate de atenționare sunt: cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată, au anunțat meteorologii.

Mai multe regiuni din România, sub cod portocaliu de vijelii, descărcări electrice și grindină

Astfel, în după-amiaza zilei de sâmbătă (20 iunie) și în cursul nopții de sâmbătă spre duminică (20/21 iunie), în Moldova, Maramureș, Transilvania, Dobrogea, local în Muntenia și în nordul Crișanei, precum și în zonele montane, vor fi intervale de timp cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.

ADVERTISEMENT

Meteorologii avertizează că în aceste zone vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină.

Administrația Națională de Meteorologie a emis în paralel un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil în intervalul 20 iunie, ora 10:00 – 21 iunie, ora 10:00.

Instabilitatea atmosferică temporar accentuată se va manifesta în intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării.

Vreme instabilă în majoritatea țării

Zonele vizate de codul portocaliu. Sursa foto: ANM
Zonele vizate de codul portocaliu. Sursa foto: ANM

Meteorologii spun că vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii.

Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp, potrivit informațiilor transmise, sâmbătă, de către ANM.

ADVERTISEMENT