News

Cod portocaliu după erupția unui vulcan! Sute de persoane evacuate

20.07.2019 | 14:57
Un vulcan din Peru a erupt. Sursa foto - facebook

Cod portocaliu după erupția unui vulcan în Peru. Autoritățile au ordonat evacuarea a sute de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului Ubinas, după ce s-au semnalat două explozii şi o ploaie de cenuşă. De remarcat că evacuarea a fost decisă după ce Institutul Geofizic din Peru a anunţat că vulcanul “este în plină erupţie” şi că recomandă ca nivelul de alertă vulcanică să fie ridicat de la galben la portocaliu.

Cod portocaliu după erupția unui vulcan!

Specificăm faptul că alerta portocalie este penultima ca nivel de pericol, înaintea alertei roşii. Vulcanul Ubinas se află în regiunea Moquega, la 1.250 de kilometri sud de Lima, iar vârful său se situează la 5.672 de metri deasupra nivelului mării. Erupţia din aceste zile este prima a vulcanului Ubinas după 2017. Ubinas este cel mai activ vulcan din Peru. Coloana de fum deasupra vulcanului a fost și de şase kilometri, în timp ce vântul a dus această perdea către frontiera cu Bolivia.

FANATIK  a scris de curând că un vulcan ar putea erupe și în România. Mai mulți cercetători au realizat un studiu despre vulcanii consideraţi stinşi în Europa. Aceștia au descoperit că lava fierbe sub lacul Sf. Ana iar vulcanul se poate reactiva oricând. Conform studiului Masivul Ciomatu-Puturosu din Carpații Orientali poate redeveni un vulcan activ. Potrivit calculelor, sub Lacul Sfânta Ana, singurul lac de origine vulcanică din estul Europei, s-ar afla o cameră magmatică în care ar fi între 20 și 60 de kilometri cubi de lavă.

Cod portocaliu după erupția unui vulcan! Vulcan
Sute de oameni au fost evacuați. Sursa foto – facebook

Vulcan activ și în România

Cercetătorii au efectuat analize geofizice și geochimice pentru a estima cantitatea de lavă care se află sub Ciomatu. Rezultatul a fost unul uimitor. Astfel, între 20 și 60 de kilometri de cubi de magmă s-ar afla acolo, dar studiul nu arată și faptul că erupția este una iminentă, ci doar specifică potențialul reactivării vulcanului. Echipa lui Laumonier a ajuns la concluzia că, în medie, 15% din rocile din crusta de sub Ciomatu sunt topite, dar sunt zone în care procentul ajunge la 45%, cifră care reprezintă punctul de cotitură în care pot să apară erupțiile.

Laumonier susține că vulcanii socotiți stinși sau inactivi trebuie cercetați îndeaproape pentru evaluarea riscurilor pe care le presupun. ”Că un vulcan aparent stins precum Ciomatu este capabil să erupă în viitor cere o atenție reînnoită pentru vulcanii inactivi din întreaga lume și poate o redefinire a clasificării în vulcani activ și vulcani inactivi”, a mai spus acesta.