News

Cod portocaliu și cod galben de ninsori și viscol de la ANM. Zonele afectate de vremea severă

16.03.2021 | 10:25
Cod portocaliu si cod galben de ninsori si viscol de la ANM Zonele afectate de vremea severa
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări, cod galben și cod portocaliu de vreme severă. Se vor semnala ninsori și viscol în următoarele zile în majoritatea regiunilor din țară.

În ciuda faptului că am intrat deja în a doua jumătate a lunii martie, iarna revine în forță în țara noastră. Urmează ore cu căderi importante de precipitații sub toate formele, dar și cu viscol puternic în zona montană.

ADVERTISEMENT

Stratul de zăpadă depus va fi unul consistent nu doar în zonele înalte, ci și în Moldova și Transilvania.

Cod portocaliu și cod galben de ninsori și viscol de la ANM. Zonele lovite de vremea severă

ANM a emis marți dimineață un cod portocaliu de vânt puternic, ninsori abundente și viscol pentru 13 județe și un cod galben de precipitații în aproape toată țara.

ADVERTISEMENT

Potrivit primei avertizări, valabile în intervalului 16 martie ora 14 – 17 martie ora 23, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 90…110 km/h, în special la altitudini de peste 1500 m, unde va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Tot de miercuri, în vigoare va fi un codul galben, valabil până pe 18 martie, ora 06:00. În această perioadă vor fi precipitaţii în majoritatea zonelor, iar în regiunile din sudul, estul şi centrul ţării, precum și zonele montane şi submontane se vor cumula cantități de apă local de 25…35 l/mp și pe spaţii mai mici, îndeosebi în jumătatea de est a Munteniei, 40…70 l/mp.

ADVERTISEMENT

Strat de zăpadă consistent și în zone mai joase

Până joi, vor fi mai ales ploi, dar treptat în Transilvania și local în Maramureș, iar începând din noaptea de marți spre miercuri (16 /17 martie) și în vestul şi nordul Moldovei vor predomina ninsorile.

În toată zona montană și local în Transilvania şi zona subcarpatică din Moldova stratul de zăpadă nou depus va fi consistent.

ADVERTISEMENT

La munte, la peste 1500 m altitudine, temporar vântul va sufla tare, cu rafale de 70…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii, iar intensificări de până la 55…65 km/h vor fi şi în sudul Banatului şi al Olteniei şi local în Moldova şi estul Munteniei, mai anunță ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: