News

Avertizări cod portocaliu şi galben de viscol, emise de ANM. Vremea se strică în mai multe zone din ţară

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți, 8 februarie, două avertizări de vreme severă. Sunt anunțate un cod galben și un cod portocaliu de viscol.
08.02.2022 | 13:01
Avertizari cod portocaliu si galben de viscol emise de ANM Vremea se strica in mai multe zone din tara
Se anunta vreme rea in tara. Ce zone sunt vizate. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vremea se înrăutățește în țară, marți 8 februarie. Potrivit ANM, de la ora 11:00 este valabil un cod galben de viscol,  care se va manifesta până la ora 20:00 în zonele Dobrogea, estul Munteniei, Moldova, Carpații Meridionali și de Curbură.

Vântul va sufla cu rafale de 55-65 de km/h în Dobrogea, estul Munteniei și în Moldova. În Carpații Meridionali și de Curbură, rafalele vor depăși 70-80 de km/h.

ADVERTISEMENT

Cod galben de viscol în Dobrogea, estul Munteniei, Moldova, Carpații Meridionali și de Curbură

”În intervalul menționat, în Dobrogea, estul Munteniei și în Moldova, vântul va avea intensificări cu rafale de 55…65 km/h și pe suprafețe restrânse de peste 70 km/h.

În Carpații Meridionali și de Curbură, rafalele vor depăși 70…80 km/h. Intensificări ale vântului cu viteze în general de 50…55 km/h, vor fi pe alocuri și în restul teritoriului, dar mai ales în centru și sud-vest”, potrivit ANM.

ADVERTISEMENT

Cod portocaliu de viscol în Carpații Meridionali și de Curbură

Codul portocaliu se va manifesta la altitudini mai mari de 1600 m în Carpații Meridionali și de Curbură. Se va încheia tot la ora 20:00.

” În intervalul menționat, la altitudini de peste 1600 m în Carpații Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…140 km/h.

ADVERTISEMENT

Va fi viscol puternic, zăpadă troienită și vizibilitate foarte scăzută”, a mai transmis ANM.

Tot marți, mai este valabil un cord portocaliu de vânt cu rafale de peste 90 de km/h, până la ora 17:00, în județul Tulcea, în zonele: ”Babadag, Sarichioi, Baia, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Nufăru, Beștepe, Beidaud, Crișan, Maliuc, Pardina”.

Aceste avertizări vin la scurt timp după ce marți, la ora 6:00 s-a încheiat un cod galben de inundații pe unele râuri mici din bazinele: Bega, Nădrag și Bistra.

ADVERTISEMENT

Șoferii, avertizați să circule cu prudență

De asemenea, codul galben de indundații a fost valabil și pentru bazinul mijlociu și în cel inferior, situate în județele Timiș și Caraș-Severin.

În aceste zone, au fost anunțate de către ANM: scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenție”.

Având în vedere avertizările de vreme rea, autoritățile îi sfătuiesc pe șoferi să circule cu prudență și să aibă autovehiculele corespunzător echipate anotimpului de iarnă.

ADVERTISEMENT
Tags: