News

Cod portocaliu şi galben de viscol și vânt puternic, emise de ANM. Ce zone sunt afectate

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri portocalii de viscol și vânt puternic. Meteorologii spun că rafalele vor depăși chiar și 120 de km la oră
17.02.2022 | 11:15
Cod portocaliu si galben de viscol si vant puternic emise de ANM Ce zone sunt afectate
ADVERTISEMENT

ANM a emis două coduri portocalii de viscol și vânt puternic. Meteorologii avertizează că rafalele de vânt în zonele afectate vor depăși chiar și 120 de km la oră.

Cod portocaliu şi galben de viscol și vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi, 17 februarie, două alerte cod portocaliu și trei alerte cod galben de vânt puternic și viscol pentru mai multe zone din țară.

ADVERTISEMENT

În acest moment, zona de munte, precum și nord-vestul țării, se află sub cod galben de intensificări ale vântului și viscol la altitudini mari.

În nord-vestul țării, codul galben va fi valabil până la ora 23:00. Vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 55, chiar și 65 km/h, și izolat 70 km/h.

ADVERTISEMENT

De asemenea, intensificări ale vântului vor fi temporar și în centrul, nord-estul și sud-estul teritoriului, cu viteze în general de 45 până la 55 km/h.

În ceea ce privește zona de munte, codul galben va fi valabil până în noaptea de 18 februarie, la ora 2:00.

ADVERTISEMENT

Vântul va avea intensificări cu viteze de peste 70, chiar și 80 km/h în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, iar seara și noaptea, intensificările vor fi și în restul zonei montane.

La altitudini mari, rafalele vor depăși 100 km/h, temporar va fi viscol, iar vizibilitatea scăzută.

ADVERTISEMENT

Pe lângă codurile galbene, meteorologii au emis și un cod portocaliu, valabil în data de 17 februarie, între orele 12:00 și 23:00.

În intervalul menționat, la altitudini de peste 1700 m, în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110, chiar și 120 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită și vizibilitatea foarte redusă.

Alertele meteo, prelungite până vineri

Administrația Națională de Meteorologie a transmis că alertele meteo cod portocaliu și cod galben vor fi prelungite până vineri, 18 februarie.

Astfel, din noaptea de 18 februarie, alte două coduri de vreme severă sunt valabile în câteva zone din țară.

Codul portocaliu emis de ANM este valabil vineri, 18 februarie, între orele 2:00 și 11:00, și vizează Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1.700 de metri.

“În intervalul menționat, la altitudini de peste 1700 m în Carpații Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100…120 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită și vizibilitate foarte scăzută”, au precizat meteorologii.

De asemenea, codul galben emis de ANM este valabil vineri, 18 februarie, între orele 02:00 și 20:00, și vizează zona de munte.

“În intervalul menționat în Carpații Meridionali și Orientali vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70…80 km/h, iar la altitudini mari în special în Carpații Meridionali și de Curbură, vântul va sufla tare, temporar va fi viscol, iar vizibilitatea scăzută”, au mai spus reprezentanții ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: