News

Cod portocoliu și galben de ploi și vijelii puternice în țară. Ce zone sunt vizate

ANM a emis avertizări de cod portocaliu și galben de ploi și vijelii puternice, însoțite de grindină și descărcări electrice. Starea vremii se va înrăutăți în mare parte din țară.
29.05.2022 | 11:23
Cod portocoliu si galben de ploi si vijelii puternice in tara Ce zone sunt vizate
Ploile și vijeliile puternice vor fi însoțite de descărcări electrice. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) transmite că urmează noi ploi și vijelii puternice în mare parte  din țară. S-au emis două avertizări de cod portocaliu și galben.

Unde este valabil codul portocaliu

Deja este intrat în vigoare un cod portocaliu, de ploi, descărcări electrice, grindină și vânt, de la ora 10:50, în județul Caraș-Severin. Va dura până la ora 13:00.

ADVERTISEMENT

Sun vizate localitățile: Moldova Nouă, Bozovici, Pojejena, Berzasca, Prigor, Sichevița, Sasca Montană, Lăpușnicu Mare, Bănia, Dalboșeț, Coronini, Ciclova Română, Gârnic, Șopotu Nou, Socol, Cărbunari, Naidăș, Ciuchici;

Un alt cod portocaliu va intra în vigoare duminică, la ora 14:00 și se va menține până luni la ora 3:00. Fenomenele meteo predominante vor fi furtunile și vijeliile puternice, însoțite de grindină și descărcări electrice. Acestea se vor manifesta în Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali.

ADVERTISEMENT

”În Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei și local în Carpații Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp.

Mai ales după-amiaza și seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei și în sud-vestul și centrul Munteniei vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii puternice (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice”, a informat ANM.

ADVERTISEMENT

Unde este valabil codul galben

În schimb, și un cod galben a intrat deja în vigoare duminică, la ora 10:00. Și acesta este caracterizat de ploi, vânt, vijelii și descărcări electrice. Se manifestă în aproape toată România, până luni, la ora 10:00.

”În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării.

ADVERTISEMENT

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină.

ADVERTISEMENT

Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp”, a mai informat ANM.