News

Cod roșu de caniculă în Franța și Spania. Europa, lovită de un val saharian. Temperaturi record pe continent

28.06.2019 | 09:43
Cod rosu de canicula in Franta si Spania Europa lovita de un val saharian Temperaturi record pe continent
În Cordoba, sudul Spaniei, la soare s-au înregistrat chiar și 51 de grade. Sursa foto: diariocordoba.com
ADVERTISEMENT

Franța și Spania fierb la propriu. Este cod roșu de caniculă, iar temperaturile ating astăzi maxime istorice pentru această perioadă a anului, transmit meteorologii europeni. Se vor înregistra temperaturi cuprinse între 42 și 47 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi foarte mare, transmit climatologii.

Cod roșu de caniculă în Europa: Ce vreme se anunță la noi

Astăzi este așteptat vârful caniculei în Europa, iar previziunile făcute de meteorologi săptămâna trecută se adeveresc. Codul roșu de caniculă își atinge punctul culminant astăzi, iar cele mai afectate țări de valul de aer fierbinte sunt Spania și Franța, unde au început deja să apară probleme din cauza căldurii insuportabile.

ADVERTISEMENT

Cea mai gravă situație este în Catalunya, unde din cauza căldurii au izbucnit mai multe incendii de vegetație. Extrem de cald se anunță și pentru nordul Italiei, unde relieful este predominant montan și sudul Germaniei. Căldura a atins și vârfurile alpine. În stațiunea montană Chamonix din Franța s-au înregistrat ieri 30 de grade, iar recordul ar urma să fie doborât astăzi.

Fântânile arteziene din Franța au devenit piscine pentru turiști și localnici. Sursa foto: eluniverso.com

Vremea a făcut ravagii ieri în România, în nord-vestul țării

În Franța, astăzi meteorologii se așteaptă să se depășească recordul de temperatură din august 2003, când s-au înregistrat 44,1 grade. Experții sunt de părere că vremea extremă și trecerea de la un fenomen la altul sunt cauzate de schimbările climatice provocate de om. Astfel de episoade de vreme severă vor fi tot mai dese, avertizează cei mai reputați climatologi, iar acesta pare să fie doar începutul.

ADVERTISEMENT

În România, temperaturile revin la normalul acestei perioade, înregistrându-se valori de 28-29 de grade Celsius. Meteorologii anunță ploi și în acest sfârșit de săptămână în mai multe zone ale țării. La noi, vremea a făcut ravagii ieri. Un cod roșu de furtuni a fost activ în județele Satu Mare, Maramureș, Bihor și Cluj, iar mai multe localități, inclusiv municipii, au fost inundate pe arterele principale ori în centre. În mai multe sate din Satu Mare vântul a smuls acoperișurile caselor.

 

Tags: