News

Cod roșu de caniculă pentru acest weekend, valabil pentru aproape toată țara. Temperaturile ajung la 41 de grade

România va avea parte unul dintre cele mai extinse coduri de caniculă în acest weekend. ANM a emis un cod roșu de caniculă în aproape toată țara
11.07.2024 | 11:44
Cod rosu de canicula pentru acest weekend valabil pentru aproape toata tara Temperaturile ajung la 41 de grade
Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în aproape toată țara. Sursa foto: Colaj foto / Hepta.ro / meteoromania.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a transmis alerte cod roșu și portocaliu de caniculă, aplicabile sâmbătă și duminică. Mai bine de jumătate din țară, inclusiv Bucureștiul, va fi sub avertizare cod roșu în weekend, reprezentând cea mai extinsă alertă de căldură extremă emisă vreodată de ANM.

România se topește la cod roșu de caniculă

Este vorba despre cea mai amplă avertizare cod roșu de caniculă emisă până acum de ANM. În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldură va continua să crească în intensitate. Se vor atinge temperaturi maxime între 37 și 41 de grade.

ADVERTISEMENT

Disconfortul termic va fi extrem, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor fi caracterizate drept nopți tropicale. Conform ANM, valul de căldură va persista în întreaga țară și în zilele următoare.

De joi până vineri dimineață la ora 9.00, în București, valul de căldură va continua. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT
Harta ANM
ANM anunța coduri portocalii si galbene

Temperatura maximă va ajunge la 38-39 de grade, iar cea minimă nu va coborî sub 20-23 de grade, corespunzând unei nopți tropicale. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla moderat în timpul zilei (rafale de până la 35-40 km/h), apoi slab.

Temperaturi extreme sâmbătă și duminică

De vineri până sâmbătă dimineața, valul de căldură, canicula și disconfortul termic accentuat vor persista. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Temperatura maximă va fi în jur de 39 de grade, iar cea minimă, tipică nopții tropicale, va fi de 19-22 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat (rafale de până la 30-35 km/h). Valul de căldură va fi intens și disconfortul termic deosebit de accentuat.

De asemenea, va fi un indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși pragul critic de 80 de unități de sâmbătă până duminică dimineața, la ora 9.00. Temperatura maximă va fi de 39-40 de grade, iar cea minimă, caracteristică nopții tropicale, va fi de 21-23 de grade. Cerul va fi predominant senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

ADVERTISEMENT

De duminică până luni la ora 9.00, valul de căldură intens și disconfortul termic deosebit de accentuat vor continua. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă va fi în jur de 40 de grade, iar cea minimă va fi de 22-23 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis...
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis Drăguş! Cât de frumoasă este Liliana Şumudică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Perioadă interminabilă de caniculă. Ce au anunțat meteorologii
Perioadă interminabilă de caniculă. Ce au anunțat meteorologii
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși